Πολιτισμός

Μίλτος και Βασίλης στο Ηράκλειο για ένα βιβλίο-"ηφαίστειο"

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχονται στο Ηράκλειο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου για να παρουσιάσουν και να μιλήσουν για το βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη "Άσπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayο" των εκδόσεων ΚΨΜ. Η παρουσίαση θα γίνει στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", στις 7:30 μ.μ.

Τους δυο καλλιτέχνες θα πλαισιώσει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Παϊταρίδης, ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Μετά το πέρας της παρουσίασης όλοι οι συντελεστές της θα υποδεχτούν το κοινό στο "Ενοδία Bar" στην Κοραή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Άσπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo"

Ένα βιβλίο που καίει, σαν τη φλόγα της Λατινικής Αμερικής στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα.

Πρόκειται για μια καθηλωτική εργασία για τις «ελεύθερες αγορές» που ξεκινά από τον Pancho Villa, διατρέχει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Αφρική και με ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερα χυμώδη ιστορική περίοδο που διανύουμε.

Οι σελίδες που θα αναγνώσετε παρουσιάζουν ανακτημένα από τη λήθη γεγονότα, πρόσωπα, πολυεθνικές εταιρείες, παγκόσμιους καπιταλιστικούς οργανισμούς, δικτάτορες, και τόσες άλλες λεπτομέρειες και ψηφίδες, που όσο προχωράει η ανάγνωση τόσο θα καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά συναποτελούν όχι μια μνήμη που αφορά σε μια μακρινή ήπειρο ή μακρινές χώρες, μα την καθημερινή ζωή μας.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Ζαπάτα και ο Βίγια, ο Ριβέρα και η Κάλο, ο Σαντίνο και ο Τσε, ο Τσάβες και ο Αλιέντε, ο Λουμούμπα με τον Μαντέλα. Αλλά και ο Ροκφέλερ με τον Αλ Καπόνε, η Standard Oil και η United Fruit Company, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η CIA, τα αδέλφια Ντάλες, ο Πινοσέτ, η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν. Για να φτάσει στην Ευρώπη της κρίσης. Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης. Στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής μας, τη σύγχρονη ιστορία μας. ΔΝΤ και Ε.Ε., Μέρκελ και Κομισιόν, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΣΕΒ, Μνημόνια και νεοφασισμός.

Τον πρόλογο του βιβλίου συγγράφει ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ το επίμετρο του Δημήτρη Παϊταρίδη, οικονομολόγου-διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τον τίτλο "Ένα σημείωμα για τον ελληνικό καπιταλισμό και την τρέχουσα κρίση", αποτελεί μια επιστημονική θεώρηση και τεκμηριωμένη συμπύκνωση της όλης ροής και επιχειρηματολογίας του βιβλίου.

Το βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη θα κυκλοφορήσει στο τέλος Οκτωβρίου από τις εκδόσεις ΚΨΜ, με στοιχεία, ιστορία και λόγο σαν "ηφαίστειο", σαν λατινοαμερικάνικη τροπική καταιγίδα.

Σχόλια