Πολιτισμός

"Αθοκουτάλα": Σταχτοπούτα στα Κρητικά

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών "Πρόταση", σε συνεργασία με το Θέατρο Κρήτης, παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το λαϊκό παραμύθι "Η Ωραία Αθοκουτάλα", σε καταγραφή Γιώργη Γρ. Σταματάκη, από την προσεχή Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Αθοκουτάλα είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη), ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του '80 και να το καταγράψει διατηρώντας - στο ακέραιο - την ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα "πρεπά" μιας αλλοτινής εποχής.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης. Αφήγηση: Ελένη Στρατάκη. Πρωτότυπη μουσική-εκτέλεση: Κωστής Μακάκης. Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη. Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη. Αφίσα-φωτογραφίες: Κατερίνα Καμηλάκη.

Παραστάσεις θα δίνονται στο Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1, Ηράκλειο, όπισθεν ΟΤΕ) στις 16, 17, 18, 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, στις 21:30.

Διάρκεια παράστασης: 60'. Γενική είσοδος: 7 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.protasi.org. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6997/166.210.

Η παράσταση δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των 13 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια