Πολιτισμός

«Η Ωραία Αθοκουτάλα» στο Ηράκλειο

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, σε συνεργασία με το Θέατρο Κρήτης, παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το λαϊκό παραμύθι «Η Ωραία Αθοκουτάλα» σε καταγραφή Γιώργη Γρ. Σταματάκη.

«Αθοκουτάλα» είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη)? ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του '80 και να το καταγράψει διατηρώντας στο ακέραιο τη ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα «πρεπά» μιας αλλοτινής εποχής.

Συντελεστές: Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης / Αφήγηση: Ελένη Στρατάκη / Πρωτότυπη μουσική - εκτέλεση: Κωστής Μακάκης / Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη / Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη.

Παραστάσεις στο Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1 - Ηράκλειο) στις 16, 17, 18, 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015.

 Η παράσταση δεν προτείνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια