Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίων του Μ. Πιπεράκη στο Ηράκλειο

Παρουσίαση των δύο βιβλίων «Παλαιά Πέτρινα Καμπαναριά της Κρήτης» και «Μάθε να κτίζεις Πέτρα» πραγματοποιείται το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 20:00 το βράδυ από τις εκδόσεις "Mystis" και τον Μανώλη Πιπεράκη - «Μαστρομανώλη», στην αίθουσα «Ανδρόγεω».

Ομιλητές στην παρουσίαση των βιβλίων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Κώστας Δαμαβολίτης (ως μαθητής του «Μαστρομανώλη») και ο Μανώλης Πιπεράκης - «Μαστρομανώλης»

«Μάθε να κτίζεις πέτρα»

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο εγχειρίδιο για το σωστό κτίσιμο της πέτρας. Με τρόπο ιδιαίτερα περιγραφικό και αναλυτικό, αναλύει το χτίσιμο της πέτρας, τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών ειδών πετρωμάτων, αλλά και κτισμάτων, ενώ δίνει και πλούσιες οδηγίες για αρχάριους, αλλά και συμβουλές για τους τεχνίτες της πέτρας.

Στις 160 συνολικά σελίδες του καλαίσθητου εγχειριδίου και με την πείρα των 55 χρόνων περιγράφονται μεταξύ άλλων καλές πρακτικές για χτίσιμο φούρνου, για πέτρινη γέφυρα, για κατασκευή ψηλών τοίχων, για μοντέρνα κτίσματα, θεμελιώσεις, γωνίες, σκάλες και πατητήρια. Ακόμα γίνεται αναφορά στο «Διεθνές Πάρκο Γλυπτών», στα Αγιοθήριδα της Κρήτης αλλά επίσης και σε μοναδικά πέτρινα θαύματα σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.

Επίσης γίνεται φωτογραφική αναφορά σε διάφορες αρχιτεκτονικές στο Άγιο Όρος. Τις σελίδες του βιβλίου συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και επεξηγηματικό υλικό. Το Βιβλίο κυκλοφορεί επίσης στα Αγγλικά και Γερμανικά σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας».

«Παλαιά Πέτρινα Καμπαναριά της Κρήτης»

«Μια περιήγηση σε όλη τη Κρήτη μέσα απο την ματιά του μαστρομανώλη. Το λεύκωμα αυτό έγινε μετά από συναισθηματική φόρτιση. Γιατί από πολλά χρόνια πριν παρακολουθούσα ότι τα παλαιά πέτρινα καμπα-ναριά το ένα μετά το άλω τα κατεδάφιζαν και στην θέση τους έστηναν ένα τσιμεντένιο.

Η έρευνα που έκανα σε όλη την Κρήτη κράτησε ένα μήνα δυστυχώς δεν είχα άλλη δυνατότητα να συνεχίσω την ερεύνα σίγουρα θα έμειναν αξιόλογα καμπαναριά εκτός λευκώματος. Ας τα φωτογραφίσουν και να τα στείλουν στην μητρόπολη που ανήκουν και όταν επανεκδοθεί το λεύκωμα αυτό θα φροντίσω να πάρουν και αυτά θέση.

Στην έρευνα αυτή έζησα ανάμικτα συναισθήματα άλλοτε πικρά και άλλοτε γλυκά όπως, η φιλοξενία των κριτικών, η καθαριότητα σε πολλά χωριά και τα πικρά, όπως στα παλαιά ρουμάτα μου έκαναν αναπαράσταση πως γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα. Άλλα τα έκριναν επικίνδυνα τα γκρέμιζαν και τα πετούσαν στα μπάζα. Τα καμπαναριά αγαπητή φίλη είναι κτισμένα από μαστόρους, που δεν υπάρχουν σήμερα δείχνουν την ταυτότητα μας που δυστυχώς σιγά σιγά την χάνουμε από την αδιαφορία που δείχνουμε στα μνημεία της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο σκοπός αυτού του λευκώματος να δούμε την αξία αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς και να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ο συγγραφέας

«Γεννήθηκε και ζει σε ένα μικρό χωριό του νομού Ηρακλείου τις Άνω Ασίτες. Έμαθε τη τέχνη του "πετρά" πριν περίπου 60 χρόνια. Η πέτρα είναι ένα υλικό που το αγάπησε και το αγαπά ακόμα πιο πολύ γιατί είναι διαχρονικό και ακατάλυτο. Δέθηκε με το γερό αυτό υλικό και κατέγραψε όλα τα μυστικά του. Έγραψε  βιβλίο για να διαδώσει την τέχνη και τα μυστικά της, ξεκίνησε σεμινάρια σε εκκολαπτόμενους μαστόρους. Σήμερα διδάσκει δωρεάν σε όλη την Ελλάδα το σωστό κτίσιμο της πέτρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια