default-image

Ομιλία για το "Φως των Αστεριών" στην Ανδρόγεω

Πολιτισμός
Ομιλία για το "Φως των Αστεριών" στην Ανδρόγεω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Ανδρόγεω στις 8 το βράδυ θα δοθεί ομιλία τίτλο «Το Φως των Αστεριών: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ζωής και της εξέλιξής τους», από τον Επίκουρο Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, Ανδρέα Ζέζα.

Παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό έχουμε την αίσθηση ότι τα άστρα είναι σταθερές πηγές φωτός.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Μελετώντας το φως των αστεριών, γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άστρων που αντανακλούν τη μάζα τους και το εξελικτικό τους στάδιο.

Θα δούμε πως τα άστρα γεννώνται, ενηλικιώνονται, γερνάνε και πεθαίνουν αφήνοντας πίσω τους εντυπωσιακά νεφελώματα και εξωτικά υπολείμματα η μελέτη των οποίων συχνά απαιτεί παρατηρήσεις και στο μη ορατό φως.

Στην φωτογραφία φαίνεται ένα μικρό τμήμα από το νεφέλωμα που δημιουργήθηκε μετά από έκρηξη Σουπερνόβα. Ονομάζεται Νεφέλωμα του Βέλου και βρίσκεται στον Γαλαξία μας σε απόσταση 1400 ετών φωτός στον αστερισμό του Κύκνου.

Η φωτογραφία έχει παρθεί από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση φωτογραφίας στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου «Εξώκοσμο Φως: Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα».

Ώρες επίσκεψης 9:00 - 13:30 & 18:00 - 21:00.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ - ΙΤΕ και τον Δήμο Ηρακλείου για το 2015 «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως» που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News