default-image

"Το Όνειρο" του Γιώργη Βρέντζου

Πολιτισμός
"Το Όνειρο" του Γιώργη Βρέντζου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου το νέο αφηγηματικό τραγούδι ενός εκ των σημαντικότερων Ανωγειανών τραγουδοποιών, του Γιώργη Βρέντζου ή Κάτη.

Οι στίχοι και η μουσική είναι του ίδιου του Γιώργη Βρέντζου, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι και παίζει μαντολίνο. Στη λύρα, την ηχοληψία και τη μίξη είναι ο Μενέλαος Νταγιαντάς, στο λαγούτο ο Γιώργης Νταγιαντάς και στα κρουστά ο Στέλιος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος ο δημιουργός Γ. Βρέντζος μιλάει για τη νέα του δουλειά αναφέροντας τα εξής: «Το "Όνειρο" είναι ένα κρητικό αφηγηματικό τραγούδι. Βασίζεται πράγματι σε ένα όνειρο. Μα η ιδέα του και η υποκίνησή του μπήκε μέσα μου πολύ αργότερα, από έναν αδερφικό μου φίλο και λάτρη της κρητικής μουσικής (ιδιαίτερα της ανωγειανής), τον Νίκο Παραγιό, από το νησί Κάρπαθος. Ένιωσα με την ιδέα του αυτή πως είναι χρέος μου μεγάλο να αποτίσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην ανωγειανή σχολή.

Μια σχολή αρκετά γνωστή στους απανταχού Κρήτες του κόσμου, με ήθος, υψηλό φρόνημα αξιών, με ουσιαστικές καταβολές του παρελθόντος για σεβασμό και υπερηφάνεια σε όλα. Και προπάντων στο μερακλίκι. Και πάνω στην κοινωνική αυτή σύνθεση, ξεχωρίζει και η κάθε προσωπικότητα αφού είναι ένα σημαντικό κομμάτι που αποτελεί το λαμπερό της σύνολο. Έχοντας μέσα της τη θαυμαστή αυτή κληρονομιά των προγόνων, αλλά και την υπομονή που διδάχθηκε από την τραχιά φύση του αοριού, υφαίνει το δικό της χορό, το δικό της τραγούδι, το δικό της αγώνα χωρίς να διαφοροποιείται από το σύνολο. Αντίθετα η κάθε προσωπικότητα εμπλουτίζει μοναδικά το οικοδόμημα του ανωγειανού πολιτισμού... Νιώθω δέος που γνώρισα τους μερακλήδες που αναφέρω στο τραγούδι αυτό. Μαζί γλεντήσαμε και τραγουδήσαμε. Οι αξίες και το μερακλίκι τους έμειναν σταθμός στη μουσική μου πορεία. Υπάρχουν κι άλλοι που είναι αμέτρητοι και δεν τους αναφέρω διότι δεν τους έζησα ή δεν τους πρόλαβα, εξίσου σημαντικοί. Όλοι τους όμως ζουν στη μνήμη και τη συνείδησή μου. Οι δάσκαλοί μου αυτοί συνεχίζουν το ίδιο λειτούργημα σε άλλες πραγματικότητες.

Ευχαριστώ τους μουσικούς Μενέλαο και Γιώργη Νταγιαντά για την προσφορά τους που έπαιξαν αφιλοκερδώς και έδωσαν πολλές ώρες εργασίας στο στούντιο, αφού έκαναν και δικό τους το τραγούδι μου. Ευχαριστώ τον Στέλιο Ανδρουλάκη για τα κρουστά που έπαιξε.

Ευχαριστώ τον αδερφικό μου φίλο από την Κάρπαθο Νίκο Παραγιό που με παρακίνησε να δημιουργήσω το "Όνειρο".

Ευχαριστώ τον Αντρέα Αεράκη και το Σείστρον-Αεράκης που δέχτηκε να προωθήσει ηλεκτρονικά το "Όνειρο", επειδή θεωρώ ότι το κομμάτι αυτό είναι πολιτισμική παρακαταθήκη και δε βγαίνει σε cd ούτε πωλείται. Τέλος ευχαριστώ τον Κύριο Ιησού Χριστό για όλα... Καλή ακρόαση...

Γιώργης Βρέντζος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News