default-image

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κρήτη
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις από σήμερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου διοργανώνει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-ΓΝΗ «Βενιζέλειο», του Δήμου Ηρακλείου, του ΚΕΣΑΝ, της Ψυχολογικής Υπηρεσίας του ΓΝΗ «Βενιζέλειο», τον Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ομάδα», την Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, παράρτημα Ηρακλείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που είναι στις 10 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις - παρεμβάσεις σε τοπικό πλαίσιο και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «θέμα των φετινών δράσεων στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Τρίτη 6.10.2015 και έχουν ημερομηνία λήξης τους το Σάββατο 17.10.2015, είναι: «Σχετίζομαι - Η Τέχνη της Ζωής;»

Οι δραστηριότητες απευθύνονται κυρίως στις νέες γενιές και εφήβους, με παρεμβάσεις μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και στους ενήλικες πολίτες και γονείς, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών κοινωνικότητας τους, την κατανόηση της Τέχνης του Σχετίζεσθαι, αλλά και της ευαισθητοποίησης τους για τη ψυχική υγεία.

Αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων προϋποθέτει αλλά και διασφαλίζει την καλή ψυχική υγεία και αντιστρόφως, τον σημαντικό δηλαδή ρόλο των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων για την ψυχική υγεία και το «ευ ζην», το Σχετίζομαι σημαίνει «…ανταποκρίνομαι στην ανάγκη του άλλου με πράξεις που δηλώνουν νοιάξιμο».

Είναι γνωστό άλλωστε πως η υποστήριξη που δεχόμαστε μέσω του «σχετίζεσθαι» από φίλους και γνωστούς συνδέεται άμεσα με την σωματική και ψυχική υγεία μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θα προσπαθήσουμε να δούμε το «σχετίζεσθαι» ως κοινωνικό αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι άνθρωποι, αφού αποτελεί μια τέχνη που μαθαίνεται και  ως εργαλείο για το ευ ζην».

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων:

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ομάδα επαγγελματιών υγείας της Υπηρεσίας Ψυχολόγων του Γ.Ν. Η. «Βενιζέλειο»,  του ΚΕΣΑΝ -Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου και του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ΟΜΑΔΑ» θα επισκεφθούν το Μουσικό και Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και θα παίξουν με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου το βιωματικό παιγνίδι «Θάρρος ή αλήθεια; Ένα παιχνίδι σχέσεων».

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ομάδα επαγγελματιών υγείας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ θα επισκεφθεί το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου προκειμένου να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να μιλήσει για το θέμα με τις νεαρές φιλοξενούμενες της Μονάδας.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ομάδα επαγγελματιών υγείας της Υπηρεσίας Ψυχολόγων του Γ.Ν. Η. «Βενιζέλειο»,  του ΚΕΣΑΝ -Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου και του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ομάδα» θα επισκεφθούν το 11ο Λύκειο Ηρακλείου και θα παίξουν με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου το βιωματικό παιχνίδι «Θάρρος ή αλήθεια; Ένα παιχνίδι σχέσεων».

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη Η ΟΜΑΔΑ προσκαλεί όσους πολίτες επιθυμούν να λάβουν μέρος στο βιωματικό παιχνίδι για τις σχέσεις: «Αλήθεια ή θάρρος. Εσείς τολμάτε να παίξετε;». Το παιγνίδι θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικές καφετέριες του Ηρακλείου με τον εξής προγραμματισμό:

ΔιαRτηρητέο, Χάνδακος 71, τις ώρες 10.00 π.μ. -12.00

Think Tahk,  Ιδαίου Άνδρου 7, τις ώρες 10.00 π.μ. -12.00

Τίτα Μπρίκι, Μεραμβέλου 8,  τις ώρες 10.00 π.μ. -12.00

La Brasserie, Πλ Κοραή, τις ώρες 10.00 π.μ. -12.00

Hacienda,  Α. Παπανδρέου 25, τις ώρες 16.00 μ.μ. -18.00μ.μ.

Για Δηλ. συμμετοχής: τηλ. 2810 313222, [email protected], Facebook: Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ομάδα».

Στόχος της δράσης αυτής είναι μέσα από το βιωματικό παιγνίδι οι συμμετέχοντες, μαθητές αλλά και οι ενήλικες που θα συμμετέχουν, να προβληματιστούν, να κάνουν διαπιστώσεις, να μοιραστούν, να κατανοήσουν και να αναρωτηθούν για τις σχέσεις τους, εκφραζόμενοι μ έναν τρόπο που μόνο το παιγνίδι προσφέρει.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει δράση στον προαύλιο χώρο του Α.Τ.Ε,Ι. Κρήτης στο Ηράκλειο από τις 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Στην αίθουσα Καστελάκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και κατά τις ώρες 19.00-21.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Ο Εφηβικός λόγος»- Η Κραυγή μιας Επανάστασης. Γιατί δεν με καταλαβαίνουν οι γονείς μου;» , με ομιλητή τον Δ/ντή του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, παραρτήματος Ηρακλείου, Παιδοψυχίατρο κ. Νίκο Μακαρώνα.

Στόχος της ημερίδας που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, αποτελεί η κατανόηση του εφήβου, η «αχαρτογράφητη» διαδρομή που μοιραία πρέπει να περάσει ο γονιός αν θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει το παιδί σ αυτήν την ηλικία και για να το καταφέρει, πρέπει πρώτα εκείνος να κατανοήσει τον τρόπο που λέγουν και συμπεριφέρονται οι έφηβοι. Θα ακολουθήσει συζήτηση-διάλογος γύρω από το θέμα.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Στην Βασιλική Αγίου Μάρκου με ώρα έναρξης στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης αλλά και συνέχισης της συνεργασίας σε θέματα υγείας.

Θα ακολουθήσει συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, καθώς και θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό με θέμα: «Ελάτε να ζωγραφίσουμε για τις σχέσεις», δράση κατά την οποία πολίτες μπορούν να ζωγραφίσουν ή να γράψουν σε χαρτί, αποτυπώνοντας την σκέψη τους για το «Σχετίζεσθαι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News