Πολιτισμός

Στο παλαιστινιακό «Ντεγκραντέ» η Χρυσή Αθηνά

Στην ταινία Ντεγκραντέ από την Παλαιστίνη απονεμήθηκε η Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο των φετινών, 21ων Νυχτών Πρεμιέρας, ενώ το βραβείο κοινού απέσπασε η ταινία Ο Λαβύρινθος της Σιωπής, μία ταινία για το πώς οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη πρώην Ναζί.

Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η προβολή της ταινίας Dheepan του Ζακ Οντιάρ, ταινία που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών και αφηγείται την ιστορία τριών μεταναστών που αποφασίζουν να προφασιστούν ότι είναι οικογένεια, προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν στο Παρίσι.

Παρουσιάζοντας την ταινία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η ταινία «μιλά για τους πρόσφυγες που τους βλέπουμε όταν δεν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας».

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος αποτελείτο από φοιτητές σχολών κινηματογράφου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Ideal, ενώ υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Αναλυτικά τα βραβεία

?      Χρυσή Αθηνά: Ντεγκραντέ των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ

?      Βραβείο Σκηνοθεσίας της πόλης των Αθηνών: στην Αλαντέ Καβαϊτέ για Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου

?      Βραβείο Σεναρίου: Μαρκ Νούναν για την ταινία Είσαι κι Άσχημος

?      Βραβείο Κοινού: Ο Λαβύρινθος της Σιωπής του Τζούλιο Ρικιαρέλι

?      Ειδική μνεία στην Βερόνικα Λίνας για την ερμηνεία της στην ταινία Η Κυρία των Σκύλων.

?      Το μεγάλο βραβείο του τμήματος Μουσική και Φιλμ κέρδισε η ταινία Τζάκο Παστόριους.

?      Το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων ελληνικών ταινιών, ενώ ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Αρκαδία Χαίρε του Φίλιππου Κουτσαφτή.

?      Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία του Νορβηγία.

Οι Κώστας Νικούλι και Νίκος Γκέλια που ερμηνεύουν δύο αδέλφια στην ταινία του Πάνου Κούτρα Xenia απέσπασαν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου άνδρα ηθοποιού, δηλώνοντας ότι ο ένας βρήκε στον άλλο έναν πραγματικό αδελφό.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού κέρδισε η Μαρία Φιλίνη για τον ρόλο της στην ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, Έκρηξη.

Πηγή: in.gr

Σχόλια