default-image

Α. Νικόλαος: "Η τέχνη στην εκπαίδευση"

Πολιτισμός
Α. Νικόλαος: "Η τέχνη στην εκπαίδευση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συνδιοργάνωση της πολιτιστικής ομάδας καθηγητών Αγίου Νικολάου(ΕΛΜΕ Λασιθίου) και του πολιτιστικού αθλητικού οργανισμού δήμου Αγίου Νικολάου, πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικού (5ης Οκτωβρίου) , το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με γενικό τίτλο «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Σάββατο 4 Οκτωβρίου,-επιμελητήριο Λασιθίου:

Ώρα 19:00: Συμμετέχουν Δημήτρης Αντωνακάκης- καθηγγητής μουσικής παιδαγωγικής πανεπ. Ρεθύμνου, Θοδωρής Θωμαδάκης,-σκηνοθέτης ( κινηματογραφικό εργαστήρι Χανίων), Μαρία Καλουδιώτη,-διευθύντρια του καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου

Κυριακή 4 Οκτωβρίου:

10:00-14:00:δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, δίωρα βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

20:00: Επιμελητήριο Λασιθίου, προβολή της ταινίας, «Σ. Φρενέ: ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται»

Η ανακοίνωση της Πολιτιστικής Ομάδας Καθηγητών Αγίου Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου και του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου:

«Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, καθηγητής, δάσκαλος. Όποιο όνομα κι αν του δώσουμε, η σημασία είναι η ίδια. Λειτούργημα με μεγάλη ευθύνη, που απαιτεί δύναμη κι επιμονή. Πώς να οδηγήσεις σωστά υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιουργούν οι συνθήκες, προσεγγίζοντας τόσο διαφορετικές προσωπικότητες, ξιφομαχώντας με τις σειρήνες που τόσο γοητευτικά και με όπλα μεγαλύτερα προσπαθούν να παρασύρουν το νέο προς άλλους δρόμους εύκολους αλλά μάταιους, κενούς κι επικίνδυνους;

Παράλληλα, έρχεται να προστεθεί και η απαξίωσή του δασκάλου από την κοινωνία. Οι αξίες και οι στόχοι του αληθινού σχολείου τίθενται υπό αμφισβήτηση. Τα λόγια του δασκάλου ηχούν ρομαντικά και παρωχημένα. Η πολιτεία τον πολεμά. Αποτιμά πολύ φθηνά το έργο του. Επιδιώκει να τον απογυμνώσει από τον ρόλο του και να τον εξαθλιώσει.

Έχει συμβεί και αλλού και σε άλλες εποχές. Τότε πάλι κάποιοι θέλησαν να επιβάλουν το σκοτάδι, την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση. Φάνηκε να κερδίζουν τις μάχες. Όχι όμως και τον πόλεμο. Η ιστορία δείχνει ότι η ανθρώπινη φύση είναι τελικά προορισμένη να αναζητά την αλήθεια και την πραγματική ευτυχία εκεί όπου οδηγεί η γνώση. Και οι δάσκαλοι στέκονται πάντα αρωγοί. Δεν έμαθαν να σωπαίνουν και να καταθέτουν εύκολα τα όπλα. Συνεχίζουν να οδηγούν, να συμπορεύονται, να πλάθουν έναν κόσμο όπου οι μαθητές τους μπορούν ακόμα να ονειρεύονται…

Αυτούς τους δασκάλους σε ολόκληρο τον κόσμο τιμά η UNESCO έχοντας καθιερώσει την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Ένας τέτοιος δάσκαλος υπήρξε και ο Σ. Φρενέ.

Είναι ο δάσκαλος του τυπογραφείου και της εισαγωγής του κινηματογράφου στο δημοτικό σχολείο. Το 1923 εισάγει το τυπογραφικό πιεστήριο και τυπώνει τα κείμενα των παιδιών, εκδίδοντας τις πρώτες σχολικές εφημερίδες. Είναι γνωστός μέσα από την ταινία του Jean Paul Sanois «Σκασιαρχείο» (1949), καθώς και από το βιβλίο του «Το Σχολείο του λαού». Βασικές αρχές της παιδαγωγικής του είναι:

  • Η παιδαγωγική της εργασίας (pedagogie du travail), κατά την οποία οι μαθητές ενθαρρύνονται να μάθουν κατασκευάζοντας προϊόντα ή προσφέροντας υπηρεσίες.
  • Η μάθηση που βασίζεται στην δοκιμή και στο λάθος (tatonnement experimental).
  • Η συνεργατική μάθηση (travail cooperatif) 
  • Τα κέντρα ενδιαφέροντος (complexe d'interet), δηλαδή τα ενδιαφέροντα των παιδιών και η φυσική τους περιέργεια να  είναι τα σημεία εκκίνησης για μία διαδικασία μάθησης
  • Η μέθοδος του περιβάλλοντος (methode naturelle) που σχετίζεται με την αυθεντική μάθηση με την χρήση των πραγματικών εμπειριών των παιδιών.
  • Η Δημοκρατία , καθώς πεποίθησή του ήταν πως όταν τα παιδιά διοικούν δημοκρατικά , μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εργασία τους και για ολόκληρη την κοινότητα .

Το έργο του Φρενέ ζει στο όνομα της Παιδαγωγικής του Φρενέ ή του Κινήματος του Μοντέρνου Σχολείου, τα οποία εφαρμόζονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Κίνημα του Μοντέρνου Σχολείου που βασίζεται στις πρακτικές του Freinet, έχει γίνει ένα διεθνές δίκτυο από εκπαιδευτικούς και σχολεία. Το 1957, η Διεθνής Ομοσπονδία του Κινήματος του Μοντέρνου Σχολείου (FINEM), ιδρύθηκε για να οργανώσει εθνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Οργανώνουν ένα διεθνή συνέδριο κάθε δύο χρόνια για τον συντονισμό των εργασιών και την ανταλλαγή ιδεών.

Τη ζωή και τις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους του Σ. Φρενέ παρουσιάζει η ταινία: «Φρενέ: ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (2006), η οποία θα προβληθεί την Κυριακή 4/10/2015 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου και ώρα 20.00, στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος στη Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού με γενικό τίτλο «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση».

Θεωρούμε πως η ταινία αυτή που μας παραχωρήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» -και την ευχαριστούμε- είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα που οι συνθήκες στερούν το όνειρο από τους νέους ανθρώπους. Ποιος άλλος - αν όχι ο δάσκαλος - θα τους δώσει τη δυνατότητα να ονειρεύονται;

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ελάτε, λοιπόν, για να ονειρευτούμε μαζί και να ανταλλάξουμε τους προβληματισμούς μας μετά την παρακολούθηση της ταινίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News