Πολιτισμός

Η ζωή των αδάμαστων Σφακιανών σε βιβλίο

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, στο παλιό λιμάνι Χανίων, παρουσιάζεται το βιβλίο των George K. Dalidakis και Peter Trudgill "The Story of Sfakia A history of the region in its Cretan context" - ένα βιβλίο που περιγράφει τη ζωή των Σφακιανών, των αδάμαστων αυτών Κρητικών πολεμιστών.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν η "Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη" (Χάληδων 89, τηλ. 28210 92512) και οι εκδόσεις Mystis, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην άγρια και απόμακρη ακτή της νοτιοδυτικής Κρήτης, οι υπερήφανοι και ελεύθεροι κάτοικοι των Σφακίων έχουν επιζήσει μέσα από χιλιετίες εισβολών από τους πιο επεκτατικούς πολιτισμούς του κόσμου.

Αυτό το βιβλίο περιγράφει τη ζωή των αδάμαστων αυτών πολεμιστών, των Σφακιανών. Άνθρωποι που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της Ευρώπης - Ελληνορωμαϊκή, Αραβική, Βυζαντινή, Ενετική, και Οθωμανική - καθώς και την αντίστασή τους στη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Βασισμένη στην πλούσια με λεπτομέρειες προφορική ιστορία της περιοχής καθώς και από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν έπειτα από χρόνια σχολαστικής αρχειακής έρευνας, από αυτό το βιβλίο αναδύεται το πνεύμα των Σφακιανών. Ανθρώπων εξοικειωμένων με τα βαθιά φαράγγια και τα πανύψηλα κακοτράχαλα οροπέδια που προκαλούν δέος.

Αυτή η μακροσκελής ιστορία είναι γραμμένη για αυτούς που ενδιαφέρονται για τα Σφακιά και το ταραχώδες παρελθόν της περιοχής και κυρίως για τους Σφακιανούς και Κρητικούς της διασποράς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία ιστορίας γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και στην έρευνα που ασχολείται με αυτό το θέμα.

Σχόλια