default-image

Πολυβραβευμένες ταινίες στο Rex Αγ. Νικολάου

Πολιτισμός
Πολυβραβευμένες ταινίες στο Rex Αγ. Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τακτικές εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, ξεκινούν την 1η μέρα του Οκτωβρίου, στο κινηματοθέατρο REX.

Τους επόμενους μήνες, θα προβληθούν από κόπια 14 ξεχωριστές, πολυβραβευμένες ταινίες, για συναρπαστικά κινηματογραφικά βράδια μπροστά στη μεγάλη οθόνη.

Ημέρα προβολής, όπως πάντα, η Πέμπτη, στις 21:30 (με εξαίρεση την Πέμπτη 24 & 31 Δεκεμβρίου, που η προβολή μετατίθεται για την αμέσως επόμενη Κυριακή).

Οι ταινίες θα προβληθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

1 Οκτωβρίου: "IDA", του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία, 2013)

Η νεαρή δόκιμη μοναχή Άννα συναντά λίγο προτού δώσει τους όρκους της, την αδελφή της μητέρας της, η οποία της αποκαλύπτει πως είναι εβραϊκής καταγωγής. 71 συνολικά βραβεία και ανάμεσα τους Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

8 Οκτωβρίου: "ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ", του Γιάννη Οικονομίδη (Ελλάδα, 2014)

Ο Στράτος δουλεύει νυχτερινός σε ένα αρτοποιείο, ενώ παράλληλα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Με τα λεφτά, οργανώνει μια απόδραση από τη φυλακή, θέλοντας να ξοφλήσει το χρέος του προς τον άνθρωπο στον οποίο χρωστά τη ζωή του. Ανεπανάληπτη ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη και συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.  

15 Οκτωβρίου: "ΘΕΪΚΟ ΚΟΛΠΟ", του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία, 2013)

Ένας νεαρός παπάς τρυπάει όλα τα προς πώληση προφυλακτικά για να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα ενός νησιώτικου χωριού της Κροατίας. Το "θεϊκό" του κόλπο όμως δεν αργεί να αποδειχτεί ανεξέλεγκτο…΄Εξυπνη, αφοριστική κωμωδία, που σατιρίζει τις τακτικές της καθολικής εκκλησίας, αλλά και τη ζωή στις μικρές κοινωνίες.

22 Οκτωβρίου: "PIETA" του Κιμ Κι Ντουκ (Νότια Κορέα, 2012)

Απροειδοποίητα μια γυναίκα εμφανίζεται στη ζωή ενός σκληρού υπάλληλου τοκογλύφων, ισχυριζόμενη πως είναι η μητέρα του. Εκείνος αρχικά την περιφρονεί, αλλά τελικά αρχίζει να ενδιαφέρεται γι' αυτήν, γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για τους δυο τους. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

29 Οκτωβρίου: "Η ΤΕΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ", του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία, 2013)

Ένας κυνικός συγγραφέας που μόλις έχει κλείσει τα 65 του χρόνια, σύμβολο της ρωμαϊκής κοσμικής ζωής, περιπλανιέται στην αγαπημένη του ιταλική πρωτεύουσα αντιμέτωπος με το δικό του αλλά και το δικό της παρελθόν. ΄Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και 60 ακόμη σημαντικά βραβεία.

5 Νοεμβρίου: "Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ", του Αμπντελατίφ Κεσίς (Γαλλία, 2013)

Η ζωή της μαθήτριας Αντέλ θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Εμά, με την οποία θα ξεκινήσει μια μακροχρόνια, παθιασμένη ερωτική σχέση. Από   τις πιο αισθησιακές, ψυχολογικά συναρπαστικές και κοινωνικά διεισδυτικές ιστορίες κινηματογραφικής ενηλικίωσης. Βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών, 95 συνολικά βραβεύσεις και 74 υποψηφιότητες.

12 Νοεμβρίου: "Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΖΟ", των Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι (Ιταλία, 1982)

Η οδύσσεια των κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης, που το καλοκαίρι του 1944 ξεκινούν να συναντήσουν τους συμμάχους, παρά τις αντίθετες διαταγές των Γερμανών. Ιστορική πραγματικότητα και λαϊκή φαντασία συναντιούνται σε μια κινηματογραφικά περίπλοκη, βαθιά συγκινητική και σπάνιας ομορφιάς ταινία. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής Κανών.

19 Νοεμβρίου: "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ", του Ασγκάρ Φαραντί (Γαλλία-Ιράν, 2013)

Ο Αχμάντ επιστρέφει στο Παρίσι από την Τεχεράνη για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρί και ανακαλύπτει παλιά και νέα μυστικά. Αριστοτεχνικά δομημένο οικογενειακό θρίλερ, με δραματική πλοκή που συγκλονίζει και εστιάζει στην αδυναμία προσέγγισης της ανθρώπινης αλήθειας. Βραβείο για τον σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια στις Κάνες.

26 Νοεμβρίου: "ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ", του Τζιμ Τζάρμους (Γερμανία-Βρετανία, 2013)

Ρομαντική και ειρωνική διασκευή του μύθου για βρικόλακες, που αναθεωρεί το είδος των ταινιών βαμπίρ, λειτουργώντας ως αλληγορία για την συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας. Ηδονική χαλαρότητα, υπνωτιστικό τέμπο, παιχνιδιάρικη διάθεση, σέξι πρωταγωνιστικό δίδυμο και βραβευμένο στις Κάνες σάουντρακ.

3 Δεκεμβρίου: "MISS VIOLENCE", του Αλέξανδρου Αβρανά (Ελλάδα, 2013)

Την ημέρα των γενεθλίων της η 11χρονη Αγγελική αυτοκτονεί πηδώντας από το μπαλκόνι. Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να βρουν την αιτία, η οποία κρύβεται πίσω από τα επικίνδυνα μυστικά της οικογένειάς της. Υποβλητική διαδρομή ως την καρδιά του σκοταδιού της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, περιγράφει γλαφυρά τις δομές εξουσίας που γεννούν την ενδοοικογενειακή βία. Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

10 Δεκεμβρίου: "ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ", των Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν (Γαλλία-Βέλγιο, 2014)

Η Σάντρα, νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Όταν αντιμετωπίζει την απόλυση, αποφασίζει να δώσει μάχη για να διασώσει τη θέση της, δύο ημέρες και μία νύχτα, πριν την καταληκτική ψηφοφορία. Πολιτικά διεισδυτική και σκηνοθετικά αριστοτεχνική, η ταινία είναι ένα απόλυτα επίκαιρο κοινωνικό δράμα, με μια αφοπλιστική Μαριόν Κοτιγιάρ. 40 βραβεύσεις και υποψηφιότητα για ΄Οσκαρ.

17 Δεκεμβρίου: "ΦΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ", του Κάρλος Ρεϊγάδας (Μεξικό, 2012)

Ο ευκατάστατος αρχιτέκτονας Χουάν και η τετραμελής οικογένειά του ζουν σε μια απομονωμένη έπαυλη, όπου τα όνειρα, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες τους δημιουργούν μια γοητευτική όσο και απειλητική "πραγματικότητα". Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια ξεχωριστή ταινία, που στοχάζεται πάνω στα αδιέξοδα της ορθολογιστικής κοινωνίας, στην αιώνια διαμάχη καλού και κακού, ενστίκτου και πολιτισμικών κανόνων, ονείρου και πραγματικότητας.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ", του Ντάμιαν Σιφρόν (Αργεντινή, 2014)

Απολαυστική μαύρη σάτιρα, που παρουσιάζει έξι διαφορετικές ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης και πρωτότυπης εκδίκησης. Πραγματεύεται χωρίς ταμπού, με καυστικό και σατιρικό τρόπο, την ένοχη απόλαυση που νιώθουμε όταν τα σκοτεινά ένστικτα επικρατούν. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών, υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, βραβευμένη με 40 συνολικά βραβεία.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016: "Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ", του Κλίο Μπάρναρντ (Βρετανία, 2013)

Σκληρό, κοινωνικά ευαίσθητο δράμα, με πικρό χιούμορ και σκληρή ειλικρίνεια, αφηγείται μια οδυνηρή ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη χρεοκοπημένη, μεταβιομηχανική κοινωνική πραγματικότητα της Βόρειας Ευρώπης. Πολυβραβευμένη ταινία, από τις σπουδαιότερες βρετανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα γίνει νέος προγραμματισμός για επιπρόσθετες προβολές, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και καταλληλότητα (λειτουργία θέρμανσης) της αίθουσας προβολής στο REX.

Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η τιμή των εισιτηρίων είναι μειωμένη και έχει οριστεί σε 5 € για κανονικό εισιτήριο και 3 € για μαθητές, φοιτητές, άνεργους.

Περισσότερες πληροφορίες (πρόγραμμα προβολών, στοιχεία ταινιών, trailers κ.ά.) στην ιστοσελίδα μας: www.kileagn.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News