Πολιτισμός

Με έργα αγιογράφων και εκδήλωση για τον Ρασούλη κλείνουν τα "Ταλλαία"

Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις ολοκληρώνεται το Πολιτιστικό Φεστιβάλ "Ταλλαία 2015" του Δήμου Μυλοποτάμου.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 θα φιλοξενείται στην αίθουσα "Αποθήκη Πολιτισμού", στο Μελιδόνι, η Δ' Έκθεση Αγιογραφίας των αγιογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που υπηρετούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα τη βυζαντινή τέχνη της εικονογραφίας.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 6 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής και θα είναι ανοιχτή καθημερινά κατά τις ώρες 10:00-12:00 και 18:00-20:00 έως την ημέρα ολοκλήρωσής της.

Με την αφορμή των εγκαινίων της δεύτερης περιόδου της έκθεσης, από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά την λειτουργία της Δ' Εκθέσεως Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στο "Σπίτι του Πολιτισμού" της παλαιάς πόλεως του Ρεθύμνου, στα πλαίσια του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ του Δήμου Ρεθύμνης, η έκθεση θα μεταφερθεί στην "Αποθήκη Πολιτισμού" στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, όπου θα λειτουργήσει από την 25η Σεπτεμβρίου έως και την 4η Οκτωβρίου 2015 στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Ταλλαία 2015" του Δήμου Μυλοποτάμου.

Τα εγκαίνια της δεύτερης αυτής περιόδου της Εκθέσεως Αγιογραφίας θα πραγματοποιηθούν, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, την Παρασκευή 25η Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ.».

Τιμάται ο Μανώλης Ρασούλης

Τιμητική εκδήλωση για το στιχουργό, συγγραφέα και ερμηνευτή Μανώλη Ρασούλη οργανώνεται την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο χωριό καταγωγής του, τις Σίσες Μυλοποτάμου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και περιλαμβάνει την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του τιμώμενου, ομιλία από την κόρη του Ναταλία Ρασσούλη και ακολούθως συναυλία από το μουσικό σχήμα "Οκτάβα" με έργα του αείμνηστου καλλιτέχνη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς των Σισών υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου-Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Μανώλης Ρασούλης

Ο Μανώλης Ρασούλης καταγόταν από τις Σίσες Μυλοποτάμου και γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.

Μεγάλωσε στο Ηράκλειο, όπου κοντά στην οικογένειά του έζησε ευτυχισμένα τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Σπούδασε στην Αθήνα σκηνοθεσία κινηματογράφου και γύρισε μια ταινία με βάση ένα βιβλίο του Καζαντζάκη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Διακρίθηκε για τους αγώνες του υπέρ της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχε έντονο αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974, ενώ στο Λονδίνο συμμετείχε στο τροτσκιστικό κίνημα, στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Το '74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο, με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από τη μυστική αστυνομία κρύβεται.

Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του '74 και την πτώση της χούντας, συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα, όπου κινδυνεύοντας να σκοτωθεί καθημερινά μπαίνει στην απεργιακή επιτροπή και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Στη συνέχεια της ζωής του συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής, του πνεύματος και της διανόησης.

Έγινε γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από το συγγραφικό του έργο, τη μουσική και την ποίησή του.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος και άλλοι.

Απέκτησε μια κόρη, τη Ναταλία, η οποία είναι μουσικός και τραγουδίστρια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε νονός και κηδεμόνας ενός μικρού αγοριού, του Πασχάλη, που αγάπησε ιδιαίτερα.

Η τελευταία σημαντική εμπειρία του υπήρξε η επίσκεψη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στις 22-9-2001, επίσκεψη που του τροφοδότησε τα μέγιστα το κουράγιο για τη συνέχιση της έρευνας και του έργου του.

Πέθανε όρθιος και αγωνιζόμενος στις 5 Μαρτίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια