Πολιτισμός

Ρέθυμνο: Ο Δον Ζουάν φεύγει, η Ερωφίλη έρχεται

Η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν» του Ανρί Ντε Μοντερλάν παίχτηκε χθες στο θέατρο «Ερωφίλη» από τη Θεατρική Ομάδα «Καλλιτεχνική Απόδραση».

Μια παράσταση ενός έργου που συνδύαζε το γέλιο με τη συγκίνηση, στο οποίο ο Δον Ζουάν στο τέλος πια του βίου του αλλά αμετανόητος εμμένει στην πεποίθησή του να ζει τη ζωή με τον τρόπο που αυτός θέλει και να τεκμηριώνει την κοσμοθεωρία του με έναν τρόπο ολότελα δικό του, καταδεικνύοντας στο τέλος ότι είναι με την ανθρώπινη φύση που πρέπει να προσεγγίζουμε τα πράγματα και είναι αυτή που τελικά πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας, περισσότερο απ' ό,τι τις συμβάσεις ή το κατεστημένο.

Σήμερα στο θέατρο «Ερωφίλη» θα παρουσιαστεί η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτζη από τη Θεατρική Ομάδα Αντίβαρο, σε σκηνοθεσία του Μανόλη Σειραγάκη. Αν και χαρακτηρίζεται ποιμενικό δράμα, είναι στην ουσία της μια γλυκιά κωμωδία με θέμα - τι άλλο - τον έρωτα. Γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα, είναι το πιο οικείο στους Ρεθυμνιώτες κλασικό έργο.

Εκτυλίσσεται στον Ψηλορείτη, ενώ δε λείπουν οι αναφορές στα κοντινά βουνά Κέντρος και Κουλούκωνας. Γραμμένη στο γνωστό δεκαπεντασύλλαβο που κυριαρχεί στα έργα του Κρητικού Θεάτρου, η «Πανώρια» είναι ένα τραμπάλισμα ανάμεσα σε μνήμες απροσδιόριστες από ένα μακρινό και την ίδια ώρα πολύ κοντινό παρελθόν (τα καλοκαίρια μας στο χωριό) κι από την άλλη ένα ανάλαφρο σχόλιο για το παιχνίδι, που με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, παραμένει το δημοφιλέστερο στις ηλικίες από 5 έως 95 ετών.

Επίσης, νωρίτερα σήμερα, στις 7 το απόγευμα, το θέατρο δρόμου «Τρίο Μπαστάρντι» θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Καβγάδες στο Κοστέλο». Το δρώμενο λαμβάνει χώρα στην πλατεία της Σοχώρας, στην πλατεία Μικρής Παναγίας και στην Κρήνη Ριμόντι και θα επαναληφθεί και αύριο την ίδια ώρα.

Επίσης συνεχίζεται η Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας από 6 έως 21 Σεπτεμβρίου με πολύ ιδιαίτερα έργα νέων αγιογράφων, που αξίζει να επισκεφτούμε, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Σχόλια