default-image

Πέθανε ο διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν

Πολιτισμός
Πέθανε ο διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γαλλοαμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε για περισσότερο από 50 χρόνια. Ο Γάλλος ιστορικός Φρανσουά Φουρέ τον είχε χαρακτηρίσει «έναν από τους σπουδαιότερους καθηγητές του 20ού αιώνα».

Ο Χόφμαν πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου διέμενε, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Ίνγκε Σνάιερ Χόφμαν, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Μαθητής του Γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Χόφμαν αφιέρωσε την ακαδημαϊκή του ζωή στη μελέτη των  διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος Καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων.

Συγγραφέας περίπου είκοσι βιβλίων και δεινός ρήτορας, ο Χόφμαν εθεωρείτο ο ειδικός στις ΗΠΑ για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δημιούργησε το 1969 την έδρα του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών» στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ήταν πρόεδρος, μέχρι το 1995.

Γαλλόφιλος και γαλλόφωνος, ο Χόφμαν ήταν θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκολ και άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη του γαλλικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, σε ένα αυτοβιογραφικό δοκίμιο, το 1993, έγραψε: «Εγώ δεν διάλεξα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις. Οι διεθνείς σχέσεις μου επιβλήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News