Πολιτισμός

Μαγεύει το Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου

Με συναυλία του συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra συνεχίστηκε το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο "Ερωφίλη", στη Φορτέτζα.

Επρόκειτο για μια μουσική αφήγηση που πραγματεύτηκε τα Θεία Πάθη, μα ίσως πιο πολύ τα ανθρώπινα, που τελειωμό δεν έχουν, μα που είναι και αυτά που "τελειώνουν" και σμιλεύουν την αληθινή φύση του ανθρώπου.

Ήταν ένα έργο σπονδυλωτό μέσα στο οποίο η παλαιά μουσική έρχονταν σε αντιπαράθεση με τα ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Απίστευτες ερμηνείες από δύο καλλιτέχνιδες που φάνηκε να συμπληρώνουν η μία τις αναπνοές της άλλης. Γιατί από την Chapelle Royale μέχρι τον τεκέ σε ένα καταγώγιο του Πειραιά δεν είναι παρά "ενός αναστεναγμού" δρόμος.

Στην ίδια συναυλία ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση το έργο "Οι Αντηχήσεις Ι: κρήνη Rimondi" του Γιώργου Κυριακάκη, ανάθεση από το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Μοναδική μουσική με μαστοριά γραμμένη από τον Γιώργο Κυριακάκη. Ήταν η ηχητική περιγραφή μια φανταστικής συνάντησης του "δικού μας" Στέλιου Φουσταλιέρη με το βενετσιάνο συνθέτη Antonio Vivaldi. Μια εκτός χρόνου συνάντηση, στο στενό πίσω από τα βρυσάκια.

Ο Ρεθύμνιος συνθέτης που ζει και δημιουργεί μακριά από τη γενέθλια πόλη και δέχτηκε την ανάθεση έργου από το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, απ' ό,τι φαίνεται, σήκωσε επάξια το βάρος αυτού του δύσκολου και απαιτητικού για ένα θεσμό όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ έργου.

Είχε προηγηθεί η συναυλία του στον κήπο του Παλαιοντολογικού Μουσείου. Προχθές Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου οι "Χαΐνηδες", σε συνεργασία με την ομάδα "Και όμως κινείται" αλλά και με τη σύμπραξη του Ψαραντώνη, έδωσαν τη δική τους εκδοχή του Ερωτόκριτου σε μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ. Ήταν ο δυναμισμός, η σύγχρονη ματιά σε ένα έργο παλιό, μα τόσο μοντέρνο, οι μουσικές και όχι μόνο ακροβασίες, αλλά και ο χορός που έδωσαν στην παράσταση ένα ύφος πρωτότυπο αλλά και ικανό να ταιριάσει με το γνώριμο μουσικό μοτίβο του Ερωτόκριτου που τόσο δένει με τα παραδοσιακά κρητικά ακούσματα.   

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου με θέατρο, μουσική, αλλά και παραστάσεις για παιδιά τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στους οικισμούς του δήμου.

Σχόλια