default-image

Τραγούδια και χοροί της Αναγέννησης στη Βασιλική Α. Μάρκου

Πολιτισμός
Τραγούδια και χοροί της Αναγέννησης στη Βασιλική Α. Μάρκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συναυλία "Εύθυμα πολυφωνικά τραγούδια και χοροί της Αναγέννησης" από το Φωνητικό Σύνολο Αναγεννησιακής Μουσικής "Φραγκίσκος Λεονταρίτης" συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου "Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί". Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η συναυλία περιλαμβάνει εύθυμα κοσμικά πολυφωνικά τραγούδια, μονωδίες και χορούς, μαδριγάλια, φροτόλες, ναπολιτάνες, παβάνες κ.ά. δημοφιλών συνθετών της Αναγέννησης που ήταν πασίγνωστα στην εποχή τους. Τραγούδια με κάθε λογής σάτιρα, χορευτικά, σκηνές ερωτικές, εύθυμα ανέκδοτα και ιστορίες του κρασιού, καθώς και περίτεχνες πολυφωνικές συνθέσεις που προορίζονταν για ψυχαγωγία.  Τα έργα του προγράμματος, μεταφέρουν και μνήμες από την Κρήτη. Ο μύθος της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, εμπνέει τον Claudio Monteverdi και συνθέτει την όπερα "Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης". Επίσης ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ο Κρητικός συνθέτης του 16ου αιώνα, ενώνει το νησί μας με την ακμή της Αναγέννησης στην Ευρώπη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στη ζωγραφική και τον Βιτσέντζο Κορνάρο στο θέατρο.

Το πρόγραμμα σε ενότητες:

? Η Αναγέννηση ως η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του φυσικού κάλλους.

? Η Κρητική Αναγέννηση στη μουσική.

? Λιγωμένοι αναγεννησιακοί έρωτες.

? Χοροί της Αναγέννησης.

? Σκωπτικά ερωτικά πολυφωνικά τραγούδια.

Η ταυτότητα του συγκροτήματος

Το Φωνητικό Σύνολο "Φραγκίσκος Λεονταρίτης" είναι ένα νέο μουσικό σχήμα στο Ηράκλειο. Τα μέλη του είναι επαγγελματίες μουσικοί τραγουδιστές, καθηγητές και μαέστροι με μεγάλη μουσική εμπειρία και δραστηριοποιείται στο χώρο της αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής. Το σύνολο φέρει το όνομα του Κρητικού συνθέτη της Αναγέννησης Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Για την εκτέλεση των προγραμμάτων συνεργάζεται με σολίστες και σύνολα οργανικής μουσικής. Σήμερα με το σύνολο "Locrian Brass Band". Εμφανίζεται δε με αυθεντικές αναγεννησιακές ενδυμασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News