default-image

Έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο ζωγράφο Κώστα Χαρωνίτη

Κρήτη
Έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο ζωγράφο Κώστα Χαρωνίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύστερα από έρευνα δυο χρόνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεισάρχων παρουσιάζει σε μια αναδρομική έκθεση το έργο - κοσμικό και αγιογραφικό - ενός αγνώστου στο ευρύ κοινό Σαρχειανού ζωγράφου, του Κώστα Γ. Χαρωνίτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σεισάρχων (αίθουσα παλαιού σχολείου), ενώ στις 9 το βράδυ στη όμορφη αυλή του, που περιβάλλεται από αιωνόβια δέντρα, θα προβληθεί μια κινηματογραφική ταινία για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης.

Ο Κώστας Γ. Χαρωνίτης, παρότι πέθανε πολύ νέος σε ηλικία 31 χρονών, άφησε πίσω του ένα σημαντικό σε ποσότητα έργο που φέρει έντονα τα ποιοτικά στοιχεία εκείνα που μας υποχρεώνουν να υποστηρίζουμε σήμερα πως ο πρόωρος θάνατός του στέρησε την ελληνική ζωγραφική από έναν σημαντικό ζωγράφο.

Ο Κώστας γεννήθηκε το 1940 στα Σείσαρχα, μέσα σε μια φτωχή, πολυμελή αγροτική οικογένεια.

Μικρό παιδί βίωσε τις δυσκολίες της γερμανικής κατοχής, τη συχνή παρουσία Γερμανών στρατιωτών στα Σείσαρχα, τη λεηλασία, την ισοπέδωση των Ανωγείων και την εκτέλεση 32 πατριωτών ομήρων από τους Γερμανούς έξω από το χωριό του.

Όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Σείσαρχα είχε ήδη φανεί το ταλέντο του στη ζωγραφική. Η υγεία του, όμως, σημαδεύτηκε από τα κατάλοιπα που του άφησε ένας ρευματικός πυρετός, που δεν ιάθηκε πλήρως, που τον ταλαιπώρησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του και τελικά αποτέλεσε την αιτία του πρόωρου θανάτου του.

Μεταξύ 1953 και 1960 φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης που εκείνα τα χρόνια στεγαζόταν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Εκείνα τα χρόνια οι μαθητές ευτύχησαν να έχουν ορισμένους σοφούς δασκάλους, μεταξύ των οποίων τον καλό ζωγράφο και εκπαιδευτικό Αθανάσιο Κουφέλη, ο οποίος μύησε το νεαρό Χαρωνίτη στα μυστικά της ζωγραφικής τέχνης, χρώματα, τεχνικές, φόρμες, τεχνοτροπίες.

Όταν αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης είχε πάρει την απόφασή του να γίνει ζωγράφος. Το 1964 γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και τελείωσε το 1970.

Ήδη μετά την αποφοίτησή του από την Εκκλησιαστική Σχολή κατέχει τα μυστικά της αγιογραφικής Τέχνης και ζωγραφίζει εικόνες που του παραγγέλνουν. Παράλληλα, εργάστηκε στην εικονογράφηση του ουρανού του ναού του Αγίου Γεωργίου στ' Ανώγεια και δίπλα στον εξαίρετο αγιογράφο Στυλιανό Κουρτάκη που εκείνα τα χρόνια εικονογραφούσε πολλά μέρη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και στις διδαχές διακεκριμένων καθηγητών όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Παππάς, ο Παντελής Πρεβελάκης κ.ά.

Βραβεύτηκε μάλιστα σε διαγωνισμό της Σχολής ένα έργο του, "Σύνθεση", που σήμερα βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα.

Τα ενδιάμεσα καλοκαίρια των σπουδών του δουλεύει ως αναγνωρισμένος αγιογράφος σε εικονογραφήσεις πολλών εκκλησιών στ' Ανώγεια, στο Ρέθυμνο, στο Αμάρι κ.α., ενώ τα προβλήματα της υγείας του οξύνονται.

Το 1969 ενώ ζωγραφίζει μια Πλατυτέρα μέσα στο ιερό της Μικρής Παναγιάς στο Ρέθυμνο γνωρίζεται με την Αγγελική Χρονάκη. Παρότι ο Κώστας Χαρωνίτης τής εξήγησε τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, η Αγγελική του ζήτησε να παντρευτούν. Ο γάμος τους έγινε το 1970 και το 1971 το ζεύγος απέκτησε έναν γιο, τον Κώστα, που σπούδασε φυσικός.

Λίγους μήνες μετά τη γέννηση του γιου του ο νεαρός ζωγράφος πέθανε στα 31 του χρόνια. Σήμερα έργα του βρίσκονται σε πολλές εκκλησίες στο Ηράκλειο, στ' Ανώγεια, στο Ρέθυμνο, στ' Αμάρι κ.α. και σε σπίτια συγγενών, φίλων, και συγχωριανών του.

«Ο Χαρωνίτης χρησιμοποίησε τη μνήμη του σαν αποθήκη γνώσης και εμπειρίας. Μέσα σ' αυτήν την αποθήκη βρίσκονται ανακατεμένες οι αναμνήσεις και το σύνολο ενός εαυτού, που διαχειρίζεται σαν κοινωνικός αποθηκάριος λεπτότητας και ευαισθησίας, το χείμαρρο σκέψεων και αισθημάτων…. Η εύληπτη, χυμώδης ζωγραφική γλώσσα του επιστρατεύει ως σύνεργα της άρθρωσής της, την αναμφισβήτητη τεχνική συγκρότηση, τη σοφή γνώση και χρήση του χρώματος, την πειθαρχημένη αξιοποίηση του ζωγραφικού χώρου…», όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ελένη Κυπραίου.

Η έκθεση του Κώστα Γ. Χαρωνίτη, που γίνεται στο πλαίσιο της δράσης "Σείσαρχα-Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον" του προγράμματος LEADER, θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News