Πολιτισμός

"Άσπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo" του Κ. Λουλουδάκη

"Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayo" είναι ο τίτλος της πρώτης συγγραφικής απόπειρας του Κώστα Λουλουδάκη, που θα βρίσκεται τον Οκτώβριο στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Ένα βιβλίο που καίει σαν τη φλόγα της Λατινικής Αμερικής, στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα.

Πρόκειται για μια καθηλωτική εργασία για τις "ελεύθερες αγορές", που ξεκινά από τον Pancho Villa, διατρέχει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική και τη Μαύρη Αφρική, με ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερα χυμώδη ιστορική περίοδο που διανύουμε.

Οι σελίδες που θα αναγνώσετε παρουσιάζουν ανακτημένα από τη λήθη γεγονότα, πρόσωπα, πολυεθνικές εταιρείες, παγκόσμιους καπιταλιστικούς οργανισμούς, δικτάτορες και τόσες άλλες λεπτομέρειες και ψηφίδες που όσο προχωράει η ανάγνωση, τόσο θα καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά συναποτελούν όχι μια μνήμη που αφορά σε μια μακρινή ήπειρο ή μακρινές χώρες, μα την καθημερινή ζωή μας.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσους αγνοούν το παρελθόν ή σε αυτούς που το κοιτάζουν χωρίς τύψεις και χωρίς μετάνοια.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Ζαπάτα και ο Βίγια, ο Ριβέρα και η Κάλο, ο Σαντίνο και ο Τσε, ο Τσάβες και ο Αλιέντε και ο Λουμούμπα με το Μαντέλα, αλλά και ο Ροκφέλερ με τον Αλ Καπόνε, η Standard Oil και η United Fruit Company, το ΔΝΤ η Παγκόσμια Τράπεζα, η CIA, τα αδέλφια Ντάλες, ο Πινοσέτ, η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν... Για να φτάσει στην Ευρώπη της κρίσης. Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης. Στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής μας, τη σύγχρονη ιστορία μας. ΔΝΤ και Ε.Ε., Μέρκελ και Κομισιόν, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΣΕΒ, μνημόνια και νεοφασισμός.

Τον πρόλογο του βιβλίου συγγράφει ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης. Το επίμετρο του Δημήτρη Παϊταρίδη, οικονομολόγου-διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τον τίτλο "Ένα σημείωμα για τον ελληνικό καπιταλισμό και την τρέχουσα κρίση", αποτελεί μια επιστημονική θεώρηση και τεκμηριωμένη συμπύκνωση της όλης ροής και επιχειρηματολογίας του βιβλίου.

Απολαύστε το τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Στοιχεία, ιστορία και λόγος σαν "ηφαίστειο", σαν λατινοαμερικάνικη τροπική καταιγίδα.

Σχόλια