default-image

Σμυρναίικα και κρητικά από τους "Εράν" στην πλατεία Λάκκου

Πολιτισμός
Σμυρναίικα και κρητικά από τους "Εράν" στην πλατεία Λάκκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί", που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου και η Δ.Η.Κ.Ε.Η, το μουσικό συγκρότημα "Εράν" παρουσιάζει σμυρναίικα και κρητικά τραγούδια την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στην πλατεία της περιοχής Λάκκου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το συγκρότημα "Εράν" αποτελείται από τους μουσικούς Νεκτάριο Παχιαδάκη (λύρες και τραγούδι), Κυβέλη Σεργίου (τραγούδι και κρουστά) και Αντώνη Μανουσάκη (λαούτο, μπουλγαρί, θιαμπόλι, μαντολίνο και τραγούδι).

Συμμετέχουν επίσης ο Μανώλης Σκουμπάκης στο σαντούρι και το λαούτο και ο Μηνάς Παιγνιωτάκης στα κρουστά και το τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Όμιλος επιχειρήσεων Καλαθάκη θα προσφέρει κέρασμα (ζεστούς λουκουμάδες) στο κοινό.

"Εράν" σημαίνει να αγαπάς…

«Εράν σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς πολύ. Είναι το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος εράω-ερώ που βρίσκεται κρυμμένο ακόμα και σήμερα στη μαγική λέξη "έρωτας". Το μουσικό σχήμα "Εράν", με πυξίδα τον έρωτα και καράβι τις υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, επιχειρεί μουσικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους χτύπους της καρδιάς.

Με τραγούδια βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση και την καρδιά μας, από την Κρήτη, τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας μέχρι και τη Μικρασία που η ιστορία τους χάνεται στους προηγούμενους αιώνες, το μουσικό σχήμα "Εράν" μας ταξιδεύει εγκωμιάζοντας τον Έρωτα και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Το όνομα αυτό τους αντιπροσωπεύει πλήρως γιατί και οι ίδιοι είναι ερωτευμένοι με τη μουσική, τις τέχνες και την ίδια τη ζωή», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Οι "Εράν" κινούνται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής με αφετηρία την Κρήτη όπως είναι φυσικό, χωρίς να ξεχνούν τα υπόλοιπα νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Μικρασία, ενώ "φλερτάρουν" επίσης με το ρεμπέτικο τραγούδι και δικές τους συνθέσεις.

Το μουσικό σχήμα "Εράν" κινείται πάντα με σεβασμό στην παράδοση ενώ ταυτόχρονα και αναπόφευκτα δίνει τους δικούς του χρωματισμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News