Πολιτισμός

"Τα Ανεβαλώματα" σε κρητική διάλεκτο στο Πενταμόδι

"Τα Ανεβαλώματα", μια κρητική ηθογραφική κωμωδία, στην κρητική διάλεκτο, γραμμένη από τον πρόεδρο Κρητών Ρόδου Γιάννη Νιωτάκη, παρουσιάζουν την Τετάρτη 9/9/15 και ώρα 9:00 μ.μ., στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πενταμοδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μάνου Παπαδογιαννάκη, παρουσιάζεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο.

Αντί εισιτηρίου, θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για τις ανάγκες του Δημοτικού Παντοπωλείου του Δήμου Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου μας δίνει μια μικρή γεύση από το έργο: «Τα "ανεβαλώματα", δηλαδή οι ραδιουργίες, οι διαολιές, οι μπαγαποντιές, που λέμε, είναι μια ηθογραφική κωμωδία, γραμμένη στη κρητική διάλεκτο, από τον Γιάννη Νιωτάκη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπου κι αν παίχτηκε.

Αναφέρεται στην εποχή που μετρούσαν οι λίρες και τα φετσόλαδα, για κάποιους και δύσκολα μπορούσε να αγαπήσει και να παντρευτεί ένας ντελικανής, μια ξενομπάτισσα. Δύσκολο πράμα την εποχή εκεινά, που αναφέρεται η ιστορία μας, να παντρευτεί κιανείς από ερωντα, και ακόμη πιο δύσκολο χωρίς τη συγκατάθεση του κυρού του. Οι δυο ντελικανήδες τα καταφέρανε, οντέ έλειπαν για μια δουλειά στον Περαία οι γονέοι τους. Σκοινιά να τσι δέσουνε όμως τσι γέρους, που μάθανε τα καθέκαστα και τα ξεγιβεντίσματα, με το γιαγερμό τους. Δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως οι κανακάρηδές τους παντρευτήκανε, χωρίς τη συγκατάθεση και την ευχή τους, δυο ξενοχωριανές. Στο σπίτι, στο καφενείο, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, δεν έχουν άλλο πράμα στο νου τους, παρά πώς θα χαλάσουν τους γάμους των βλαστών τους. Οι δυο επιστάτες επιστρατεύονται από τους ντελικανήδες, για να βοηθήσουν την κατάσταση και να σώσουν την αγάπη και τον έρωτά τους. Ειδικά ο ένας επιστάτης σκαρφίζεται χίλιες δυο ραδιουργίες, για να τουμπάρει τους γέρους.

Θα τα καταφέρει άραγε; Θα παντρευτούν στο τέλος οι γιοι τους τις καλές τους;

Η συνέχεια στη σκηνή…».

Σχόλια