Πολιτισμός

Τιμούν τη μνήμη του Δασκαλογιάννη στα Χανιά

Εκδήλωση πραγματοποιείται στα Χανιά με θέμα «245 χρόνια από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη στα Σφακιά» την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 21:00 από την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμος Χανίων, το Δήμος Σφακίων και το Σύλλογος Σφακιανών Π.Ε. Χανίων. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά και είναι ανοικτή σε φορείς και πολίτες.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

-21:00: Ριζίτικο τραγούδι

-21:10: Χαιρετισμοί διοργανωτών

-21:20: Χορός (Συρτός)

-21:25: Ομιλία με θέμα την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη στα Σφακιά από τον Απόστολο Παπαιωάννου, Ομότ. Καθηγητή και Δ/ντή Σχολής Επιστημών Αγωγής στο Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-21:45: Ριζίτικο τραγούδι αφιερωμένο στο Δασκαλογιάννη

-21:50: Χορός του Δασκαλογιάννη (5ος Ζάλος)

Συμμετέχουν:

-Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού  «Αστέριος»

-Παραδοσιακός Σύλλογος Ν. Χανίων «Τα Σφακιά»

-Μουσικό Συγκρότημα Μανώλη Κατσιγιαννάκη

Θα γίνει και παρουσίαση εκδήλωσης του Ιωσήφ Μαρκάκη ειδικού συνεργάτη της Π.Ε. Χανίων

Ο Ιωσήφ Δασκαλογιάννης

Ο Δασκαλογιάννης για την εποχή του είχε πολύ μεγάλη μόρφωση. Ήταν αρκετά ευκατάστατος, διέθετε ανεξάντλητα αποθέματα εσωτερικής αντίστασης και ασυνήθιστη ικανότητα να ανασυγκροτεί επαναστατικούς πυρήνες σε όλη την Κρήτη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Κρητικών διαμερισμάτων και των τοπικών ομάδων. Η μεγάλη σύναξη για τη μύηση στον Αγώνα που έπαιρνε τη μορφή, το εύρος και τους όρους ενός κινήματος στο οποίο ο χώρος ταυτιζόταν με το τοπικό, το Κρητικό και το συμφέρον του Γένους, έγινε στη Θυμνιανή Παναγία υπό τον Δασκαλογιάννη. Ακολούθησε η απόφαση της ευθείας σύγκρουσης που ελήφθη στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των δύο χιλιάδων περίπου οπλισμένων Σφακιανών στο οροπέδιο της Κράπης και ταυτόχρονα να υπεραμυνθούν των Σφακιών και της Κρήτης.  

Μεγάλη τουρκική στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από δεκαπέντε χιλιάδες άντρες συγκεντρώθηκε τον Μαΐο του 1770 στην περιοχή των Σφακιών, προκειμένου να καταστείλουν την Επανάσταση και να αντιμετωπίσουν τους Κρητικούς Επαναστάτες σε όλο το νησί. Οι προτάσεις των Τούρκων προς τους Σφακιανούς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να παραδοθούν, συνάντησαν τη σθεναρή άρνηση του Δασκαλογιάννη. Από την άλλη μεριά οι Σφακιανοί είχαν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον τουρκικό στρατό, ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει τους ορεινούς όγκους των Σφακιών τους οποίους άλλωστε δεν γνώριζε.  

Μπροστά σε αυτές τις τραγικές πραγματικότητες ο Αρχηγός της Επανάστασης αποφάσισε να παραδοθεί μαζί με τους συναγωνιστές του, προκειμένου να δώσει τέλος στα μαρτύρια και στις βαρβαρότητες που υφίσταντο οι συμπατριώτες του. Το τέλος του, (Ηράκλειο, 17 Ιουνίου 1771) ήταν δραματικό, όπως και των συντρόφων του. Τον κρέμασαν και τον έγδαραν ζωντανό, δημοσίως, σε πλατεία του Ηρακλείου στην οποία δόθηκε τ' όνομά του»

Σχόλια