default-image

Ο "Κύκλος των μάταιων πράξεων" στο Αρκαλοχώρι

Πολιτισμός
Ο "Κύκλος των μάταιων πράξεων" στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κύκλος των "μάταιων" πράξεων», το μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή του Μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ζωντανεύει επί σκηνής από την Ομάδα "Πείρα(γ)μα". Η θεατρική-μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης θα φιλοξενηθεί αύριο Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο Μνημείο Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στο Αρκαλοχώρι, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού σε μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης κι αφού προηγουμένως έχει ταξιδέψει σε τόπους μαρτυρίου και αντίστασης, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου έως τους Κορυσχάδες Ευρυτανίας και τις φυλακές Ωρωπού, μετά από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη σεζόν στην Αθήνα, στο θεατρικό χώρο "Το Τρίκυκλο", από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2015.

Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χθες για το σήμερα... Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα - που γεννήθηκε το 1909 - και τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του στο Αρκαλοχώρι, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και τη σύλληψή του το 1936, τον ακολουθεί στην εξορία του στον Αϊ Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου και ολοκληρώνεται με την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των "μάταιων" πράξεων».

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του, Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου, η Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Την περιοδεία στην Κρήτη πλαισιώνουν μουσικά η Νατάσσα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Δημήτρης Καρβέλης (κλασική κιθάρα) και ο λυράρης Γιώργος Γλυκοκόκκαλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News