default-image

Ιεράπετρα: Εθελοντές σπουδαστές καθαρίζουν αρχαιολογικό χώρο

Κρήτη
Ιεράπετρα: Εθελοντές σπουδαστές καθαρίζουν αρχαιολογικό χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργασίες καθαρισμού, εξέτασης και αποτύπωσης της παθολογίας αλλά και των υπαρχουσών αναγκών πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Ιεράπετρας από ομάδα εθελοντών σπουδαστών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΑΤΕΙ Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ομάδα εθελοντών, η οποία φιλοξενείται από το Δήμο Ιεράπετρας στο δημοτικό ξενώνα που διαμορφώθηκε στο κτίριο της πρώην ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού στα Αχλιά, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΤΕΙ, κ. Στεφανίας Χλουβεράκη και υπό την εποπτεία της υπεύθυνης συντηρήσεων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Κλειώς Ζερβάκη, πραγματοποιεί εργασίες στο χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης στη δημοτική ενότητα Μακρύ Γιαλού στο πλαίσιο εθελοντικού προγράμματος με στόχο τη συντήρηση και βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου.

Οι εργασίες, όπως δήλωσε η κα. Χλουβεράκη, έχουν ξεκινήσει αρχές Αυγούστου και θα διαρκέσουν όλο το μήνα και επικεντρώνονται πρώτα απ' όλα στον καθαρισμό του χώρου, ο οποίος, όπως ανέφερε, για χρόνια παρέμενε εγκαταλελειμμένος αλλά και στη διάγνωση και εξέταση προβλημάτων και αναγκών προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθεί μελέτη για οργανωμένες επεμβάσεις σταθεροποίησης και στερέωσης των αρχαιοτήτων.  

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος και επισκέφτηκε το χώρο συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη, και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, κ. Στεφανάκη, «μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιούνται εργασίες με στόχο τη βελτίωση του χώρου και βέβαια την προστασία του. Με την πολύτιμη συμβολή της κ. Χλουβεράκη και της κ. Ζερβάκη,  τη συμμετοχή ομάδας σπουδαστών από το ΤΕΙ Αθηνών και τη συνδρομή υπηρεσιών του Δήμου έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες και η καθαριότητα στο χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης, προκειμένου να απομακρυνθούν χόρτα και φερτά υλικά, ενώ άμεσα η υπηρεσία θα προχωρήσει και στην επισκευή της περίφραξης.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, την προϊσταμένη Δ/νσης, κ. Σοφιανιού, την υπεύθυνη συντηρήσεων, κ. Ζερβάκη, την καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθηνών, κ. Χλουβεράκη και την Ομάδα Σπουδαστών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών, την Επιτροπή Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και τις υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία χάρη στην οποία έχει επιτευχθεί ήδη ένα άριστο αποτέλεσμα. Παρ' όλες τις δυσκολίες λόγω συνθηκών και συγκυριών η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαιοτήτων του Δήμου μας εξακολουθεί να αποτελεί ένα στόχο για τον οποίο καθημερινά αγωνιζόμαστε και δουλεύουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News