default-image

Εκδήλωση για τα 21 έτη πολιορκίας του Χάνδακα

Πολιτισμός
Εκδήλωση για τα 21 έτη πολιορκίας του Χάνδακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία εκδήλωση με αντικείμενο την 21ετή πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς το 17ο αιώνα, με βασικό ομιλητή το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα Νίκο Λυγερό, θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.

Ο φρουριακός περίβολος του Χάνδακα αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο - όσον αφορά την έμπνευση αλλά και το σχεδιασμό - για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Άντεξε 21 χρόνια την πολιορκία των Οθωμανών και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της πόλης του Ηρακλείου.

Οι νοητικές προεκτάσεις που μπορούν να δοθούν αναφορικά με τη μεγάλη πολιορκία αποτελούν και το αντικείμενο της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί από τον καθηγητή και στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στην Πύλη Βηθλεέμ, στα ενετικά τείχη Ηρακλείου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, την πρόεδρο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ειρήνη Φλουρή και το συντονιστή της ομάδας Πολιτισμού της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Μανόλη Τσουρή να απευθύνουν χαιρετισμούς.

Στις 7:30 περίπου το απόγευμα θα ξεκινήσει η διάλεξη του Νίκου Λυγερού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακούγεται μουσική επένδυση, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο Ρος Ντέιλι, ενώ θα παρεμβάλλεται και αφήγηση της νουβέλας "Η πολιορκία του χρόνου" από τον ηθοποιό Νίκο Αβραμάκη.

Πολιορκία και χρονοστρατηγική

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Λυγερός στην ιστοσελίδα του www.lygeros.org, «η κλασική προσέγγιση της πολιορκίας του Χάνδακα (1648-1669) χρησιμοποιεί την έννοια της μάχης, μόνο που δυσκολεύεται λόγω της μεγάλης διάρκειας της σύγκρουσης. Έτσι, προτιμά να καλύψει την πολιορκία με μία ακολουθία από μικρές συρράξεις που αντιπροσωπεύουν, ανάλογα με τις περιπτώσεις, εξόδους, επιθέσεις, αντεπιθέσεις, κ.λπ. Και πάλι, με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν τεχνητά, με κρίκους, μια αλυσίδα γεγονότων, ενώ η αλυσίδα υπήρχε εξαρχής λαξευμένη μέσα στο ξύλο με κρίκους κλειστούς.

Για να αποφύγουν αυτά τα προβλήματα, μερικοί μελετητές προσπαθούν να ενσωματώσουν την πολιορκία του Χάνδακα μέσα στο πλαίσιο της οθωμανικής κατάκτησης της Κρήτης. Είναι βέβαια ένα κλασικό σχήμα που δίνει όμως έμφαση και πάλι στην έννοια του χώρου, δίχως να δώσει τόσο σημασία όσο αξίζει σε αυτήν την ακραία πολιορκία, στην έννοια του χρόνου και στο πάχος του. Διότι το χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, για να μη μιλήσουμε από τώρα για καινοτομία. Επιπλέον, ο ρόλος του Francesco Morosini δεν είναι απλώς μια λεπτομέρεια, αφού είχε στην Κρήτη μια διάρκεια 24 ετών.

Αν τώρα χρησιμοποιήσουμε την τοποστρατηγική, για να μελετήσουμε τις σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των συμμάχων και των εχθρών, τότε τα πράγματα εμφανίζονται με έναν τρόπο ριζικά διαφορετικό. Δεν έχουμε πια ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος μεταξύ της Βενετίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εδώ εμπλέκονται πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όλες χριστιανικές, που λειτουργούν με τα εθνικά τους συμφέροντα εναντίον ενός κατακτητή που προσπαθεί να καταλάβει όλη τη Μεσόγειο, που θεωρείται εντελώς απαράδεκτο. Η τοποστρατηγική προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνθεση της χρονοστρατηγικής.

Τα πρώτα στοιχεία του χρόνου δείχνουν ότι η πολιορκία εντάσσεται σε ένα χρονικό διάστημα ακόμα μεγαλύτερο με παίκτες που παίζουν διαχρονικά μέσα στη σκακιέρα της Μεσογείου. Μόνο που δεν παίζουν μία μόνο παρτίδα, υπάρχει συνέχεια και αυτή λειτουργεί με μνήμη. Οι παίκτες επιπλέον δεν είναι μόνο δύο. Κατά συνέπεια βλέπουμε ότι εκ φύσης μια κλασική προσέγγιση εκφυλίζει τα δεδομένα κι έχει μια ανάλυση που καταρρέει. Ενώ αυτή η πολιορκία είναι συνδεδεμένη με τις πολιορκίες της Μάλτας, της Ρόδου, της Κύπρου και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Μια ολιστική ανάλυση λειτουργεί συμπληρωματικά με τη χρονοστρατηγική σύνθεση».

Η ΚΡΗΤΗ...

Μέρος της μεσογειακής σκακιέρας

«Έτσι», καταλήγει ο κ. Λυγερός, «αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και ορθολογικά ότι η Κρήτη είναι μόνο μέρος, μερικά τετράγωνα, της μεσογειακής σκακιέρας. Η πολιορκία του Χάνδακα εμφανίζεται τότε ως ένα φαινόμενο κι όχι μόνο γεγονός - αναμενόμενο, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι δεν είναι το τέλος και είναι μόνο η προετοιμασία της απελευθέρωσης της Πελοποννήσου που θα παίξει ένα τεράστιο ρόλο στους επόμενους αιώνες. Ο Χάνδακας ήταν μια θυσία, ένας σκακιστικός συνδυασμός σε μια πολλαπλή παρτίδα αιώνων και είναι η ουσία της συμβολής του στη χρονοστρατηγική.  

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News