default-image

21-23 Αυγούστου: Πολιτιστικές συναντήσεις στο Βραχάσι

Κρήτη
21-23 Αυγούστου: Πολιτιστικές συναντήσεις στο Βραχάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριήμερο πολιτιστικών συναντήσεων λόγου και τέχνης διοργανώνεται στις 21, 22 και 23 Αυγούστου στο Βραχάσι.  

Με στόχο να αναδείξει πτυχές της ιστορίας και τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να προσφέρει μια διαφορετική πρόταση καλοκαιρινής διεξόδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου "Ο Αναύλοχος" μάς προσκαλεί να παρακολουθήσουμε, αλλά και να συμμετάσχουμε σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν - σε μια επιλογή συμβολικού χαρακτήρα - στους χώρους όπου άλλοτε λειτουργούσαν τα δημοτικά σχολεία του χωριού (Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο).

Πρόκειται για μια σειρά "συναντήσεων" με την εκπαίδευση, την ιστορία και την παράδοση, μέσα από τη γνώση, τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική, το διάλογο και τη διάδραση.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 21 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις θα "ανοίξουν" την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., με τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής των Στέλιου Πεδιαδίτη και Κατερίνας Νασιάκου και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες "Τα Καραβάκια του Σισίου" του Άρη Ροβίθη, στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Βραχασίου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Παρασκευή 21 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 23 Αυγούστου, με ώρες λειτουργίας 7 έως 9 μ.μ.

Κεντρική πολιτιστική συνάντηση της Παρασκευής 21 Αυγούστου αποτελεί η "Διάλεξη-στρογγυλή τράπεζα για την Εκπαίδευση" που θα λάβει χώρα στην αυλή του Παρθεναγωγείου (νυν έδρα Πολιτιστικού Συλλόγου), με θέμα "Η Παιδεία στις αρχές του 21ου αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές για την αγωγή των παιδιών και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα". Η συνάντηση θα ανοίξει με εισήγηση του καθηγητή Βασίλη Φθενάκη με θέμα "Η μεταρρύθμιση εκπαιδευτικών συστημάτων από ευρωπαϊκή και διεθνή σκοπιά" και θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα, με συντονιστή τον κ. Φθενάκη και συμμετέχοντες τους:

- Μαρία Κωστάκη, φιλόλογο, δ/ντρια ΓΕΛ Νεάπολης, η οποία θα δώσει ομιλία με θέμα "Ελληνικό Λύκειο: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν" και

- Γιώργο Μαμάκη, σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος θα μιλήσει για τη "Μετάβαση από την Ελληνικήν Σχολήν στο εν Νεαπόλει της Κρήτης Ελληνικό Γυμνάσιο - Αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος στην ιστορική του διάσταση και στη συγχρονία".  

Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Σάββατο 22 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 22 Αυγούστου τιτλοφορούνται "Συνάντηση με το παρελθόν" και θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Αρρεναγωγείου (παλιό δημοτικό σχολείο στον Πλάτανο). Θα ανοίξουν στις 8 μ.μ. με χαιρετισμό του καθηγητή και βουλευτή Κώστα Ζουράρι και περιλαμβάνουν:

- Ομιλία "Ανασκαφές - αρχαιολογικός χώρος «Μπούφος»": Ομιλητής: Jan Driessen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Louvain, διευθυντής Βελγικής Σχολής Αθηνών

- Επίδοση τιμητικής πλακέτας στις κυρίες Αικατερίνη Λεμπιδάκη και Μαρία Λεμπιδάκη-Λασιθιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά τους στη λαογραφική και πολιτιστική ιστορία του τόπου με τη δημιουργία του Βραχασώτικου Σπιτιού

- "Μουσική συνάντηση Ελεύθερης Έκφρασης": Ένα μουσικό "ταξίδι" στους παραδοσιακούς ήχους με τη συμμετοχή του κοινού.

Επιμέλεια: Γιάννης Πλατάκης.

Κυριακή 23 Αυγούστου

Οι τριήμερες πολιτιστικές συναντήσεις στο Βραχάσι θα κλείσουν την Κυριακή 23 Αυγούστου, με βραδιά ποίησης με θέμα "Η θυσία ως απόδειξη αγάπης στην παραδοσιακή ποίηση", που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. στην αυλή του Παρθεναγωγείου (νυν έδρα Πολιτιστικού Συλλόγου).

Την εισήγηση θα κάνει η αρχαιολόγος Μαρία Κυριακάκη και θα απαγγείλει η αρχαιολόγος Εσθήρ Ποθουλάκη.

Συμμετέχουν στο τραγούδι ο Αλέκος Κακέπης και στη μουσική οι Γιώργος Κυριακάκης, Ζαχαρίας Φθενάκης, Μανώλης Νερατζάκης, Γιώργος Βλάσσης, Μιχάλης Ροβίθης και Γεωργία Ροβίθη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις πολιτιστικές συναντήσεις.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου "Ο Αναύλοχος".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News