default-image

Αναβίωσε ο παλιός κρητικός γάμος στην Κριτσά (video)

Κρήτη
Αναβίωσε ο παλιός κρητικός γάμος στην Κριτσά (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σημερινές γαμήλιες τελετές έχουν αλλάξει μορφή σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αφού έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα από τα στοιχεία των παραδόσεών μας. Έτσι ο Πολιτιστικός, Μορφωτικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος "Λατώ" στην Κριτσά αποφάσισε να "ξυπνήσει" τα χαμένα ήθη και έθιμα του κρητικού γάμου που τηρούνταν πριν από χρόνια στην Κρήτη, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία αναπαράσταση.

Όσοι ήταν παρόντες την Κυριακή 16 Αυγούστου στην Κριτσά, σε αυτή την αναβίωση, είχαν την ευκαιρία να δουν ένα μοναδικό τελετουργικό που συνοδευόταν από μελωδίες της κρητικής μουσικής, από τις καντάδες, το μπαϊράκι, τα κεράσματα και φυσικά τις μαντινάδες για τα καλορίζικα του ζευγαριού.

Η συνοδεία της νύφης και του γαμπρού έγινε με πλήθος κόσμου και ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους χρόνια πίσω στο χρόνο. Τότε που ο γάμος δεν είχε χάσει ακόμη την αξία του και ήταν μια μεγάλη γιορτή όχι μόνο συγγενών και φίλων, καθώς στις ετοιμασίες συμμετείχαν ακόμη και οι γείτονες.

Η συγκεκριμένη δράση σκοπό είχε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι, ώστε να κρατούν όσο το δυνατό περισσότερο ζωντανή τη μνήμη των πατροπαράδοτων εθίμων, και γιατί όχι, να τα ξαναφέρουν στη... μόδα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_6n9lzxzl/

Ελένη Καμπουράκη, Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News