Πολιτισμός

"Ψυχή & Σώμα": Μουσική δίχως σύνορα στο Κηποθέατρο

Σε συνέχεια της ενθουσιώδους αποδοχής από κριτικούς και κοινό σε μια μαγική, sold out εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μουσική παράσταση "Ψυχή και Σώμα" ταξιδεύει στο Ηράκλειο, στο κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015, με ώρα έναρξης στις 21:30. Μία απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση, ένα σύγχρονο αμάλγαμα παράδοσης και σύγχρονης εξέλιξης, ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης που καταργεί τα καθιερωμένα μουσικά σύνορα.

Πρωταγωνιστές η φωνή του Κωνσταντίνου και η ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Συνοδοιπόρος στο σταθμό αυτό η Γεωργία Νταγάκη στην κρητική λύρα και στο τραγούδι.

Η Γεωργία Νταγάκη, δαιμόνια σολίστ της κρητικής λύρας, με την καθηλωτική φωνή σε κάθε της εμφάνιση παρασύρει το κοινό σε μια πρωτόγνωρη μέθεξη ήχων και συναισθημάτων.

Μαζί με εξαίρετους μουσικούς συνομιλούν επί σκηνής με ήχους των Puccini, Tchaikovsky, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, συναντούν τον Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με την κρητική παράδοση, τις μουσικές γειτονιές του κόσμου και συστήνουν τις δικές τους συνθέσεις. Δύο παραδόσεις με ανέκαθεν δυνατή φιλία, η Κρήτη και ο Πόντος, αποκτούν "Ψυχή και Σώμα" σε αυτή τη τόσο ιδιαίτερη μουσική παράσταση.

Μια φιλία ένωσε τον Πόντο και τη Κρήτη και απέκτησε τη δύναμη του γέρο-Ψηλορείτη! Η συνέχεια επί σκηνής…

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η καλλιτεχνική πορεία των δύο αδελφών αποτέλεσε πόλο έλξης για μια σειρά διακρίσεων από φορείς εντός και εντός συνόρων. Σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου "Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης" από το διάσημο Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944-2013) καθώς και η απονομή του πρώτου βραβείου, από το Ίδρυμα Τεχνών Μεγάλης Βρετανίας, στον Ματθαίο, ως τον «καλύτερο ερμηνευτή μη δυτικού οργάνου». Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία των δύο αδελφών στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο τη Lady Marina Marks, υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας.

Έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ - Kristiansand Tower (Νορβηγία), Saad Hall και Art Palace (Ιράκ), Gasteig kulturzentrum-Μόναχο, Liderhalle-Στουτγκάρδη (Γερμανία), Victoria Hall (Ελβετία), Talar Vahdat Hall (Ιράν), Royal Albert Hall, Queen Elizabeth Hall, WOMAD Festival (Αγγλία), καθώς και σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα σε Ρωσία, Καναδά, Η.Π.Α., Κύπρο, Βουλγαρία και Αυστραλία.    

Οι συντελεστές

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: φωνή, πιάνο

Ματθαίος Τσαχουρίδης: ποντιακή λύρα, ουζμπέκικη λύρα, αφγανικό ρεμπάμπ, αραβικό ούτι, περσική λύρα, βιολί, λαούτο, μπουζούκι

Γεωργία Νταγάκη: φωνή, κρητική λύρα

Αντώνης Σαρακατσιάνος: πιάνο

Αθανάσιος Σωτηριάδης: πλήκτρα

Σκηπητάρης Γεώργιος: καβάλ, κλαρίνο

Γεώργιος Κορτσινίδης: τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι

Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου: κρουστά

Ιωάννης Πούλιος: λαούτο, κιθάρες

Ηχοληψία: Ιωάννης Ιωαννίδης

Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια προγράμματος: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης

Γενική είσοδος: 10€

Προπώληση: www.viva.gr,

Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκη", τηλ. 2810242977

Καλλιτεχνικός Πολυχώρος "ΔιαRτηρητέο", τηλ. 2815201555

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το promo trailer της παράστασης "Ψυχή & Σώμα"

Σχόλια