Πολιτισμός

Τον Οκτώβριο το πρώτο βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη

Η πρώτη συγγραφική δουλειά του Ηρακλειώτη Κώστα Λουλουδάκη, υπό τον τίτλο "Άσπρα μαντήλια στην Plaza de Mayo", κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2015 από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Ένα βιβλίο που καίει, σαν τη φλόγα της Λατινικής Αμερικής, στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα...

«Τούτο το αφήγημα θα ήθελε να ξεκινήσει από την ιστορία του αγράμματου, μα με βαθιά τη γνώση του δικαίου στην καρδιά του, Emiliano Zapata. Του υπέροχου αγωγιάτη και γητευτή αλόγων που ηγήθηκε των φτωχών ενάντια στους κλέφτες και τους μεσάζοντες «των αγορών» που ήθελαν να αρπάξουν γη, ποτάμια και δάση για να σπείρουν ζάχαρη, γιατί αυτό το προϊόν ήθελαν οι τραπεζίτες των ΗΠΑ, κλέβοντας και στραγγαλίζοντας τους αγρότες. Αυτούς υπερασπίστηκε ξέροντας ότι θα τον βρει ο θάνατος. Και τον βρήκε με προδοσία».

Το ενδεικτικό αυτό απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα του βιβλίου αποτυπώνει το περιεχόμενο του έργου. Πρόκειται για μια παράτολμη εργασία για τις «ελεύθερες αγορές» που ξεκινά από τον Pancho Villa, διατρέχει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική, τη Μαύρη Αφρική και με ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερα χυμώδη ιστορική περίοδο που διανύουμε.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσους αγνοούν το παρελθόν ή σε αυτούς που το κοιτάζουν χωρίς μετάνοια. Ένα βιβλίο που καίει σαν τη φλόγα της Ηπείρου στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Ζαπάτα και ο Βίγια, ο Ριβέρα και η Κάλο, ο Σαντίνο και ο Τσε, ο Τσάβες και ο Αλλιέντε, ο Λουμούμπα με τον Μαντέλα.

Αλλά και ο Ροκφέλερ με τον Αλ Καπόνε, η Standard Oil και η United Fruit Company, η CIA, τα αδέλφια Ντάλες, η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν.

Για να φτάσει στην Ευρώπη της κρίσης. Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης. Στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής μας, τη σύγχρονη ιστορία μας. ΔΝΤ και Ε.Ε., Μέρκελ και Κομισιόν, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΣΕΒ, Μνημόνια και νεοφασισμός.

Τον πρόλογο του βιβλίου συγγράφει ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ το επίμετρό του ο Δημήτρης Παϊταρίδης, οικονομολόγος-διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τον τίτλο «ένα σημείωμα για τον ελληνικό καπιταλισμό και την τρέχουσα κρίση». Αποτελεί μια επιστημονική θεώρηση και τεκμηριωμένη συμπύκνωση της όλης ροής και επιχειρηματολογίας του βιβλίου.

Απολαύστε το βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη "Άσπρα μαντήλια στην Plaza de Mayo" τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στοιχεία, ιστορία και λόγος σαν "ηφαίστειο", σαν λατινοαμερικάνικη τροπική καταιγίδα.

Σχόλια