Πολιτισμός

Συναυλία με τον Ψαραντώνη στα Χανιά

Συναυλία με τον Ψαραντώνη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 9 Αυγούστου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στα Χανιά, στις 9:15 το βράδυ. Η μουσική παράσταση περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφία του Ψαραντώνη, καθώς και ανέκδοτα αποσπάσματα από το δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2015 με τον τίτλο "Ο Ερωτόκριτος" με τη συμμετοχή της Νίκης Ξυλούρη.

Ο Ψαραντώνης, με τη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό, κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης, μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης - ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων μαζί και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.

Ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, που τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας» στο Μουσικό Αύγουστο το 1979. Από το 1980 έως σήμερα λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική. Από το 2009 συνεργάζεται δισκογραφικά και σε μουσικές παραστάσεις με τον Vinicio Capossela.

Το 2014 συνεργάζεται με τους Nick Cave και Warren Ellis στο soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας Loin Des Hommes. Η λύρα του εκτίθεται στο Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ). Στο τραγούδι τον συνοδεύει η Νίκη Ξυλούρη, ερμηνεύοντας με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο.

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων.

Είσοδος: 12 ευρώ - Προπώληση, παιδικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών: 10 ευρώ.

Σχόλια