Πολιτισμός

Έρχεται "ο Ερωτόκριτος" στην Κιθαρίδα Μαλεβιζίου

Μια ιδιαίτερη παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του καθολικού της Βυζαντινής Μονής της Παναγίας της Ελεούσας στον Άγιο Φανούριο της Κιθαρίδας στο δήμο Μαλεβιζίου. Πρόκειται για την παράσταση "Σγουραφιστή σ' όλο το νου έχω τη στόρησή σου" από τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ερωτόκριτο με τίτλο «Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου: ερευνητικές προτάσεις και προοπτικές», που διοργάνωσε ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία έχει η σκηνοθέτις, ηθοποιός και πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου Άσπα Κυρίμη, ενώ τη μουσική επιμέλεια η μουσικός και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αθηνά Καψετάκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άσπα Κυρίμη: «Πώς ν' αφηγηθείς τον Ερωτόκριτο; Ένα ποίημα δέκα χιλιάδων στίχων. Τι να αφαιρέσεις και πώς; Σκεφτήκαμε να αφήσουμε στην άκρη το επικό μέρος, τις μάχες και τις μονομαχίες, και να αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία του Ρωτόκριτου και της Αρετούσας.

Προσπαθήσαμε να φανταστούμε το ταξίδι του Ερωτόκριτου: τους πρόσφυγες που, όταν έπεσε ο Χάνδακας, ταξίδεψαν προς την άλλη Ελλάδα και κάποιοι έφτασαν στα Επτάνησα. Εκεί, ο δεκαπεντασύλλαβος του Κορνάρου περίμενε μέχρι να συναντήσει τον Σολωμό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κουβαλούσαν μόνο τους εαυτούς τους και τις ανάγκες τους. Είχαν μαζί τους κι έναν πολιτισμό που τον μετέφεραν κι αυτόν. Ήταν φορείς μιας γλώσσας και μιας παράδοσης που ταξίδεψε μαζί τους.

Είπαμε πως έτσι συμβαίνει με τους πρόσφυγες τότε και σήμερα. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν όχι για να δουν καινούργιους τόπους, αλλά "με το σκοτεινό τρένο της φυγής" είναι, εκτός απ' όλα τ' άλλα, και φορείς μιας παράδοσης, ενός πολιτισμού που μπορεί να μπολιάσει ευεργετικά τις νέες τους πατρίδες».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΜ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια