default-image

Ξεκινά το φεστιβάλ "Orange Water" στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Ξεκινά το φεστιβάλ "Orange Water" στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 εγκαινιάζεται το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Orange Water» στο Ηράκλειο, όπου 17 Έλληνες και Ολλανδοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Τοπίο Μνήμης», που θα φιλοξενηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 24 Αυγούστου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, το φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης «Orange Water» εγκαινιάζει τις δράσεις του στο Ηράκλειο. Δεκαεπτά  Έλληνες και Ολλανδοί εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Τοπίο Μνήμης» που θα παρουσιάζεται στην επιβλητική Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου.

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την Αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας, η έκθεση στο Ηράκλειο αποτελεί τμήμα της συνολικής φεστιβαλικής δράσης του ORANGE WATER που εξελίσσεται σε 10 χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πάρο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις που εκτείνονται από τον ρεαλισμό και την Conceptual Art μέχρι την απόλυτη αφαίρεση.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ad Arma, Bert Van Santen, Eozen Agopian, Gert Van Oortmerssen, Jan Mulder, Paulien Lethen, Άγγελος Σκούρτης, Αποστόλης Ζολωτάκης, Απόστολος Φανακίδης, Δήμητρα Χανιώτη, Δημήτρης Τράγκας, Κέλλυ Αθανασιάδου, Κυριάκος Μορταράκος, Κώστας Τσώλης, Λίνα Μπέμπη, Νίκος Παπαδημητρίου, Σπυριδούλα Πολίτη

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 21:00 παρουσία του της Υπουργού Τουρισμού κας. Έλενας Κουντουρά, του επιτετραμμένου της Ολλανδικής Πρεσβείας κου. Robert Jan Sieben και του Περιφερειάρχη Κρήτης κου. Σταύρου Αρναουτάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 24 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00-15:00, Σάββατα 10:00- 13:00 και 18:00-21:30, Κυριακές κλειστά.

Συνοπτικό Εννοιολογικό Σημείωμα «Τοπίο Μνήμης»

«Πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση  Ολλανδών και  Ελλήνων καλλιτεχνών· όλοι τους διακεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής των δύο χωρών που εκτείνεται από την αφαίρεση μέχρι τον ρεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται την σχέση του βλέμματος αναφορικά με την ανάμνηση και την πραγματικότητα.

Η μνήμη ως έννοια εμπεριέχει και την αμνησία είτε επιλεκτικά - με συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, είτε μέσω των προκαταλήψεων και των ιδεών που επηρεάζουν το φιλτράρισμα της πληροφορίας. Οι ταχύτατες εξελίξεις στη νευρολογία και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι μόνο λήπτης της εξωτερικής εικόνας  αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής εικόνων που προβάλλονται από τον εγκέφαλο.

Έτσι ο κάθε άνθρωπος βλέπει και άρα αντιλαμβάνεται τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι καλλιτέχνες στην παρούσα έκθεση καλούνται να πραγματευτούν τον υποκειμενικό χαρακτήρα της μνήμης χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό ερέθισμα στο έργο τους. Επεξεργάζονται το στοιχείο της μνήμης με τρόπο ιστορικό, πολιτικό, μυθολογικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, θρησκευτικό. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις με τη χρήση μεικτών τεχνικών, ψηφιακών μέσων και conceptual art».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News