default-image

Ιστορικά μνημεία με μεγάλες αδυναμίες

Κρήτη
Ιστορικά μνημεία με μεγάλες αδυναμίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρούριο Καλές, Φραγκοκάστελο Σφακίων και Καζάρμα Σητείας, χώροι όπου δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά και ιστορικά μνημεία με μεγάλες αδυναμίες.  

Από τα πολιτιστικά διαμάντια που βρίσκουν ξανά τη λάμψη τους, στα ιστορικά μνημεία που αναμένουν άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης, οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούν με διάφορες παρεμβάσεις να θωρακίσουν τον πολιτιστικό μας θησαυρό.

Φραγκοκάστελο Σφακίων

Εκατοντάδες επισκέπτες αντικρίζουν τις μεγάλες ρωγμές που υπάρχουν περιμετρικά των τειχών, στο Φραγκοκάστελο Σφακίων, το κάστρο των Δροσουλιτών που χτίστηκε από τους Ενετούς τη περίοδο 1371-1374 για προστασία από τους πειρατές και για τον έλεγχο των ανυπότακτων Σφακιανών.

Ζημιές που απειλούν ακόμη και τη στατικότητά του, με τη δημοτική Αρχή να έχει αναθέσει μελέτη συντήρησης και αναστήλωσής του, στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Φρούριο Καλές, Ιεράπετρα

Τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο τις ενετικές πολεμίστρες, ενώ πρόσφατα ζευγάρι από τη Ρωσία επέλεξε το μνημείο για τη γαμήλια φωτογράφησή του.

Η εικόνα στο Φρούριο Καλές κρίνεται ικανοποιητική, μετά την ολοκλήρωση μεγάλων παρεμβάσεων αναστήλωσης του μνημείου αλλά και εργασιών για την εξωτερική φωταγώγησης του.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στον εσωτερικό φωτισμό του χώρου, γεγονός που θα "ανάψει" με τη σειρά του, το "πράσινο φως" για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Φρούριο.

Φρούριο Καζάρμα Σητείας

Την αναγκαιότητα ανάδειξης του Φρουρίου Καζάρμα μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Σητείας, τονίζουν πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, το υψηλό κόστος για τη προσωρινή παραχώρηση της χρήσης του, βάζει φραγμό στον πολιτισμό, με τους καλλιτέχνες, αλλά και τη δημοτική Αρχή να στρέφονται σε άλλους χώρους, όπως συμβαίνει με το καλοκαιρινό φεστιβάλ "Τα Κορνάρεια" που είναι αφιερωμένο στο μεγάλο ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο.

Βάση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καλλιτεχνικά σχήματα καλούνται να πληρώνουν 500 ευρώ τη μέρα για τις πρόβες και 1.000 ευρώ τη μέρα για την πραγματοποίηση της σχετικής εκδήλωσης. Κατάσταση που θα πρέπει, όπως λένε, να ανατραπεί για να λάμψει ο πολιτισμός και στη θέση που του αξίζει.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News