Πολιτισμός

Στο Μυλοπόταμο η "Αναφορά στον Γκρέκο" του Καζαντζάκη

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015 και ώρα 9μ.μ. στο ανοιχτό θέατρο Περάματος παρουσιάζεται η τη θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη από το δημοτικό περιφερειακό θέατρο Κρήτης συνεχίζοντας την φετινή περιοδεία του Η παράσταση δίδεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2015» του Δήμου Μυλοποτάμου.

Πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα-τραγούδι και Απόστολος Κουνής κιθάρα-κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.  Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ' όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει

Ν. Καζαντζάκης»

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας.

Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης-σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου

Εικαστική επιμέλεια: Βάλια Μαργαρίτη

Λύρα-τραγούδι: Σταύρος Ψαρουδάκης

Κιθάρα-κοντραμπάσο: Απόστολος Κουνής  

Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 8 € (άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, 'ανω των 65, ΑμεΑ)

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Σχόλια