Πολιτισμός

Η "αναφορά στον Γκρέκο" έρχεται στην Κρήτη

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει το καλοκαίρι 2015 τη θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, μια παράσταση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί (Σταύρος Ψαρουδάκης, λύρα-τραγούδι, και Απόστολος Κουνής, κιθάρα-κοντραμπάσο), που με τη μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Πνευματική αυτοβιογραφία

Η "Αναφορά στον Γκρέκο" είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της «Οδύσσειας».

Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος. Συνεργάτης-σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου. Εικαστική επιμέλεια: Βάλια Μαργαρίτη. Λύρα-τραγούδι: Σταύρος Ψαρουδάκης. Κιθάρα-κοντραμπάσο: Απόστολος Κουνής.

Χορηγός: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Το πρόγραμμα

Παραστάσεις θα δοθούν τις παρακάτω ημερομηνίες:

* Στη Δ.Ε. Πλατανιά αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Πατανιά, ώρα 21:30.

* Στη Δ.Ε. Κολυμπαρίου την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στο Πέτρινο Θέατρο στα Νωπήγια, ώρα 21:30.

* Στη Δ.Ε. Κολυμπαρίου την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στον Άγιο Αντώνιο, ώρα 21:30.

* Στη Δ.Ε. Μουσούρων την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Αλικιανού, ώρα 21:30.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι ΟΑΕΔ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνω των 65, ΑμεΑ 67%). Ισχύουν δωρεάν εισιτήρια από τον ΟΓΑ, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται από τα ΚΕΠ για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Σχόλια