Πολιτισμός

Μ. Αναγνωστάκης; 10 χρόνια απουσίας

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, που καταγόταν από τα Ρούστικα Ρεθύμνου και κέρδισε με το πλούσιο έργο του εξέχουσα θέση στην ιστορία των γραμμάτων. Όπως κάθε χρόνο, ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη διοργανώνει εκδήλωση στα Ρούστικα αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του μεγάλου δημιουργού, που δικαίως χαρακτηρίζεται και ως γενάρχης της νεοελληνικής ποίησης.

Τη φετινή χρονιά ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του Μανώλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Ρουστίκων "Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης", την ΚΕΔΗΡ, το Δήμο Ρεθύμνου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση με θέμα "Ο φίλος Μανώλης Αναγνωστάκης - Δέκα χρόνια απουσίας", καθώς παράλληλα συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τη γέννησή του.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι άνθρωποι που θα καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία από στιγμές που έχουν ζήσει κοντά στον ποιητή, θα μιλήσουν για τη ζωή και το πλούσιο έργο του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στα Ρούστικα Ρεθύμνου, στην πλατεία Παναγίας.

Το έργο του

Ο κ. Αλέξης Πολίτης, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Μανώλη Αναγνωστάκη και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στον Μανώλη Αναγνωστάκη αλλά και τα ποιήματά του και υπογράμμισε: «Ο Μανώλης Αναγνωστάκης είναι ένας ποιητής που διαβάζεται πάρα πολύ, τα ποιήματά του επανεκδίδονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος ποιητής, δεν είναι συναισθηματικά εύκολος. Έχει βέβαια ένα συναισθηματικό χρώμα πάρα πολύ χαρακτηριστικό, αλλά καταφέρνει να κρύψει το συναισθηματισμό του πίσω από τους στίχους του. Πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ, αλλά μερικές φορές, και εκεί οφείλεται η μεγάλη του επιτυχία, φτιάχνει κάποιους στίχους οι οποίοι γίνονται εύκολα σλόγκαν, όπως το περίφημο «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος». Νομίζω ότι αυτοί οι εξαιρετικοί στίχοι εξηγούν την απήχηση που έχει στο μεγάλο κοινό, όπως επίσης την απήχηση που έχουν τα μελοποιημένα κυρίως από τον Μίκη Θεοδωράκη, και όχι μόνο, τραγούδια του».

Η κ. Εύα Περπυράκη, γραμματέας του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, σε δηλώσεις της ανέφερε: «Συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη και 10 από το θάνατό του. Ως όμιλος αποφασίσαμε να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην εκδήλωση που διοργανώνουμε αυτή τη χρονιά. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκδήλωση για τον Μανώλη Αναγνωστάκη, καθώς υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ποιητές και πολλοί τον ονομάζουν γενάρχη της νεοελληνικής ποίησης. Ο Μανώλης Αναγνωστάκης κατάγεται εκ πατρός από τα Ρούστικα Ρεθύμνου, εκεί βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, το οποίο δώρισε στην τότε Κοινότητα Ρουστίκων με τον όρο να δημιουργηθεί ένα Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και βιβλιοθήκη με την επωνυμία Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης. Το κέντρο αυτό επισκέπτονται σχολεία, ιδιώτες κ.ά. Έχει γίνει γνωστό ανά την Ελλάδα».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

20:00: Προσέλευση.

20:30: Έναρξη, χαιρετισμοί.

20:40: «Όταν η ποίηση συναντιέται με τη ζωή», Γιάννης Πιπίνης, ποιητής, δοκιμιογράφος.

21:00: «Η συνεργασία μου με τον Μανώλη Αναγνωστάκη, 1975-2005», Γιώργος Ζεβελάκης, ερευνητής λογοτεχνίας.

21:20: «Ο πολίτης Μανώλης Αναγνωστάκης», Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτων.

21:40: "Με τον τρόπο του Μ. Α.": Ποιήματα και μουσική σύνθεση από φοιτήτριες του σεμιναρίου Δημιουργικής Γραφής της Αγγέλας Καστρινάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συντονίζει ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη.

Διαβάζει η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ηθοποιός.

22:00: Μελοποιημένα ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη, σε διασκευή Κατερίνας Σαραντινού. Ερμηνεύουν οι Μαρία Ακτουδιανάκη, πιάνο, Κατερίνα Σαραντινού, βιολοντσέλο, Λεύκη Σαραντινού, φωνή.

Μουσικό πρόγραμμα

"Μιλώ": Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

"Οι στίχοι": Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

"Το σκάκι": Μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου.

"Ίσκιοι βουβοί": Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

"Ήτανε νέοι": Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

"Όταν μιαν άνοιξη": Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

"Δρόμοι παλιοί": Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

Σχόλια