Πολιτισμός

Μύθος και πολιτισμός

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών παίρνει την πρωτοβουλία και προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό το συντονισμό του αναπληρωτή γενικού Δημήτρη Πλευράκη, στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις πανσέληνους του Ιουλίου και του Αυγούστου, με τους αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στο Μύθο και στη Φιλοσοφία.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κρήτη διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και Διεθνές Συμπόσιο, στο Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου, στο Δικταίο Άντρο, σπήλαιο γέννησης και ανατροφής του Δία, με αντάμωμα Κρητών της διασποράς κάτω από το φως της πανσέληνου του Ιουλίου, σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν κάτω από το φως της πανσέληνου στην Κρήτη, όπου με επίκεντρο το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη, σήμερα, θα συναντηθεί η Μυθολογία με την Ιστορία και τη λαϊκή παράδοση. Στο Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου θα ανταμώσει ο Κρητικός Ελληνισμός απανταχού της Γης, και τη βραδιά αυτή η πλατεία στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης θα λάβει την ονομασία "Ευρώπη".

Διεθνές Συμπόσιο

Παράλληλα, από σήμερα μέχρι και τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση». Ευρώπη, Ελλάδα, Ελληνισμός και Κρήτη αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, με διαχρονική τη χρήση της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της ιστορίας, της ρητορικής. Ελληνικές οι λέξεις που συνδέονται με την επιστήμη και τον πολιτισμό, ελληνικοί και οι μύθοι, όπως ο μύθος της Ευρώπης, της Φοίνισσας πριγκίπισσας κόρης, που ο Δίας με εικόνα ταύρου την άρπαξε και την οδήγησε στην Κρήτη.

Η Ελληνική Μυθολογία, που αναβιώνει με την ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών, αποτελεί μια πρωταρχική αντίληψη του κόσμου με συμβολισμούς, που δίνουν στον άνθρωπο οικουμενική διάσταση και μοχλεύουν την ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση.

Οι εκδηλώσεις της Πανσέληνου στην Κρήτη συμβολίζουν το σύνδεσμο του μύθου με την ιστορία και αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατη η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, γιατί στην Ελληνικότητα συγκλίνουν, χρονικά και ουσιαστικά, όλες οι αρχές της ευρωπαϊκής υπόστασης. Στην Κρήτη, στην κοιτίδα του πρώτου ολοκληρωμένου πολιτισμού της Ευρώπης, του Μινωικού, εκεί όπου ο μετέπειτα παντοδύναμος βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας, γεννήθηκε από τον Δία και την Ευρώπη στο Δικταίο Άντρο.

Διοργανωτές

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Καμπάνειο Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).

Οι επόμενες εκδηλώσεις στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο αντάμωμα των Μεσσηνίων όλου του κόσμου με το Μύθο και τον Πολιτισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια