Πολιτισμός

Η παράσταση "Ανωνύμων Πάθη" στην Ελούντα

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 η Ελούντα με τον πολιτιστικό αθλητικό οργανισμό δήμου Αγίου Νικολάου υποδέχονται τη μουσικοθεατρική παράσταση «ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΠΑΘΗ» στις 9:00 το βράδυ στην προβλήτα της πλατείας.

Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κώστα Αρβανιτάκη με τίτλο "Οι Καπελιέρες". Με φόντο τη ζωή της Βηθλεέμ Παπουδάκη (υπαρκτό πρόσωπο), ο θεατής παρακολουθεί την ιστορία της Κρήτης του 20ού αιώνα.

Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική από τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη και 20 τραγούδια ερμηνευμένα από τη Μαρία Λούκα, παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, από τη Σμύρνη, αλλά και έντεχνα ελληνικά. Εισιτήριο εισόδου γενική: 5 ευρώ.

Θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής. Παίζουν: Ειρήνη Κουτσάκη (Βηθλεέμ), Αντώνης Διαμαντής (Χρήστος).

Τραγουδά και παίζει η Μαρία Λούκα (Παρασκευή).

Ζωντανή μουσική (πιάνο, μαντολίνο, πνευστά, κρουστά και λύρα): Γιώργος Ζαχαριουδάκης (Γιωργάκης).

Η πραγματική ιστορία της ζωής της Βηθλεέμ Παπουδάκη, που στις αρχές του 20ου αιώνα μετακομίζει από την πόλη που μεγάλωσε, τα Χανιά, στο Ηράκλειο και μας διηγείται την ιστορία της, νοσταλγεί τη ζωή της. Παρόλο που προέρχεται από μια αστική οικογένεια των Χανίων αλλά ξεπέφτει (πεθαίνουν τα παιδιά και ο άντρας της, καταλήγει να ζητιανεύει), παλεύει μέχρι το τέλος να κρατήσει τις αξίες και τις αρχές της αναλλοίωτες. Ο θεατής γίνεται κι αυτός νοσταλγός, όχι μόνο της προσωπικής της πορείας, αλλά και της ροής των ιστορικών και πολιτικών γεγονότων της εποχής εκείνης... Μια παράσταση  στην οποία παρουσιάζεται η ζωή της Βηθλεέμ Παπουδάκη  αλλά και η  ιστορία της πόλης του Ηρακλείου.

Μια ιστορία γεμάτη μνήμες και μυρωδιές του παρελθόντος. Μέσα  από τη ζωντανή  μουσική του Γιώργου Ζαχαριουδάκη και τραγούδια που ερμηνεύει  η Μαρία Λούκα, ο θεατής  βιώνει όλη την νεότερη  ιστορία της Κρήτης, αλλά και της  προσφυγιάς, ταξιδεύοντας με παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, Σμυρνέικα αλλά και  σύγχρονα  έντεχνα τραγούδια. Στη παράσταση ερμηνεύονται 20 τραγούδια ζωντανά. Η μουσική και οι στίχοι «αφηγούνται» τη ζωή της Βηθλεέμ Παπουδάκη, που τη «ζωντανεύει» επί σκηνής η ηθοποιός Ειρήνη Κουτσάκη, μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη της παράστασης, Αντώνη Διαμαντή. Οι συντελεστές αφηγούνται τα βάσανα της κυρίας Βηθλεέμ, μέσα από έναν αφτιασίδωτο λόγο όπως αυτός έχει καταγραφεί από τον Κώστα Αρβανιτάκη. Οι θεατές είναι προσκαλεσμένοι σε μια βεγγέρα και κατά τη διάρκεια της μουσικοθεατρικής παράστασης  δέχονται τα κεράσματα, τις συνταγές και τα «καλούδια» της κας Βηθλεέμ - ξακουστή στην εποχή της για τα τραπεζώματα που έκανε στα καλύτερα σπίτια του Ηρακλείου και στην αστική κοινωνία της εποχής, όπου την καλούσαν να οργανώσει τη γιορτή.

Μια παράσταση που θα μας κάνει να θυμηθούμε, να συγκινηθούμε, να νοσταλγήσουμε, να τραγουδήσουμε και να μάθουμε. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στις αναμνήσεις μιας ζωής που πορεύεται παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας.

Σχόλια