default-image

"Ακρωτήρι, Η βιογραφία μιας Χαμένης Πολιτείας"

Πολιτισμός
"Ακρωτήρι, Η βιογραφία μιας Χαμένης Πολιτείας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "χαμένη πολιτεία", που έφερε στο φως ο αείμνηστος αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος, αναβιώνει μέσα από τις σελίδες λευκώματος, με τη γλαφυρή αφήγηση της κόρης του και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Ναννώς Μαρινάτου, την εμπνευσμένη επιμέλεια της έκδοσης από την ιστορικό τέχνης Κλέα Σουγιουλτζόγλου, και τις μοναδικές φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, από το χώρο της ανασκαφής.

Πρόκειται για το λεύκωμα "Ακρωτήρι, η βιογραφία μιας Χαμένης Πολιτείας", η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στην αίθουσα "Ανδρόγεω", στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.

Το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές ανασκαφές στον κόσμο και επιχειρεί να αναβιώσει την ιστορία μιας πόλης που χάθηκε ξαφνικά, αφήνοντας το αποτύπωμα της ύπαρξής της στην τέφρα της Σαντορινής γης. Το Ακρωτήρι είναι μια άλλη Πομπηία, χωρίς όμως ανθρώπινα ίχνη. Δίκαια, λοιπόν, μπορεί να επονομαστεί η "Πομπηία του Αιγαίου".

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος, ο δρ. Γιώργος Ρεθεμιωτάκης (πρ. διευθυντής Μουσείου Ηρακλείου) θα τονίσει την πολιτισμική ταυτότητα του Ακρωτηρίου, Θήρας, ως σταθμός του μινωικού πολιτισμού, και θα συζητήσει τις σχέσεις του Ακρωτηρίου, Θήρας με την Κρήτη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα από τις εκδόσεις «Μίλητος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News