default-image

Πρόταση για τουριστική αξιοποίηση υποθαλάσσιων μινωικών εγκαταστάσεων

Πολιτισμός
Πρόταση για τουριστική αξιοποίηση υποθαλάσσιων μινωικών εγκαταστάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-επίσκεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" σε τρεις χώρους (στους Αγίους Θεοδώρους Νίρου, στον Άγιο Γεώργιο Ανισαρά Χερσονήσου και στο "Μύλο" Μαλίων) των μινωιτών λιθοκόπων.

Στα τρία αυτά μέρη τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου "ταξίδεψαν" στο μακρινό μυθικό παρελθόν, που ήρθε κοντά, εξ αιτίας των ιχνών που έμειναν στις λαξεμένες πέτρες που βρίσκονται στο βυθό πλέον.

Αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα η βύθιση λαξευτών μινωικών εγκαταστάσεων και μάλιστα σε μικρό βάθος. Ως άλλες Ατλαντίδες (αλλά όχι χαμένες) σε χώρους γνωστούς για τις παραλίες τους, αλλά άγνωστους όσον αφορά την σπουδαιότητα τους γεωαρχαιολογικά.

Η παρατήρηση με μάσκα σε μικρό βάθος (έως δύο μέτρα), του περιγράμματος των τεράστιων ογκόλιθων που εξορύχτηκαν, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων των θαλασσοκρατόρων μινωιτών, προξένησε πρωτόγνωρα συναισθήματα σε εκείνους που κολύμπησαν στον Άγιο Γεώργιο Ανισαρά (τυρκουάζ νερά) αλλά και στους Αγίους Θεοδώρους Νίρου Χάνι και στα Μάλια.

Μάλιστα η ύπαρξη του νερού δημιουργεί τη δυνατότητα της παρατήρησης του μνημείου χωρίς να υπάρχει επαφή και άρα φθορά όπως συμβαίνει με τα χερσαία μνημεία που το περπάτημα (πάνω στα λιθάρια) δημιουργεί καταπονήσεις.

Πολλά βυθισμένα σημεία στην κεντρική και ανατολική Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης πλησίαλου (snorkeling) τουρισμού και αυτό που χρειάζεται είναι η κήρυξη τους ως επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, όπως έχει γίνει στον κόλπο του Ναυαρίνου (ΦΕΚ 2489Β/3-10-2013) και η οργάνωση της προβολής τους, ώστε να ενταχθούν σωστά και ολοκληρωμένα στο οπλοστάσιο της χώρας για ποιοτικό τουρισμό.

Οι χώροι αυτοί συνήθως δε διαθέτουν κινητές αρχαιότητες οι οποίες να κινδυνεύουν, αλλά είναι απαραίτητο οι τοπικοί Δήμοι και ο πληθυσμός να βοηθήσουν ενεργά την προσπάθεια αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News