default-image

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Χανιά

Πολιτισμός
Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) σε συνεργασία με το δήμο Χανίων συνδιοργανώνουν πολυήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά. Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας την πολυβραβευμένη αρχαία τραγωδία «Ηλέκτρα» του 1962, σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κινηματογράφο «ΚΗΠΟ» στις 29 Ιουλίου στις 20:45 και 22:45.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συντελεστές: Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη), Διεύθυνση Φωτογραφίας : Ουώλτερ Λάσσαλυ, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Βασιλείου

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου

Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ' ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.

Βραβεία και διακρίσεις:

-Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου

-Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων

-Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου

-Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α' Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής

-Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963)

-Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962)

-Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα : 21.30, η «Νωστοδία» και «Μαρσύας» θα ταξιδέψουν το κοινό με τους ρυθμούς της έθνικ, jazz, funk και rock μουσικής. Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Η «Νωστοδία» επηρεασμένη από την Κρητική παράδοση, με στιχουργικές αναζητήσεις, μουσικούς πειραματισμούς, αλλά και πάθος για το διαφορετικό, θα δώσει το δικό της ρυθμό με την έθνικ και τζαζ μουσική. Το συγκρότημα πιστεύει πως η μουσική είναι μια θάλασσα, στην οποία όσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε τόσο πιο εύκολα αναπνέουμε. Και ο «Μαρσύας» που παντρεύοντας με μοναδικό τρόπο την έθνικ με την ροκ μουσική, συνέθεσε δικά του τραγούδια γεμάτα με μελωδίες, ενέργεια και δυνατές ερμηνείες. Το συγκρότημα έχει πλέον ολοκληρώσει το πρώτο του δίσκο ο οποίος είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει. Επιπλέον τιμούν και διασκευάζουν παλιά και καινούργια τραγούδια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής».

Πέμπτη 30 Ιουλίου

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί η μουσική θεατρική παράσταση Μέρες Ραδιοφώνου «50 χρόνια Ελλάδα». Η είσοδος είναι στα 15 ευρώ και το Παιδικό, Ανέργων είναι στα 12 ευρώ.

Η μουσική θεατρική παράσταση που κέρδισε τις καλύτερες κριτικές κοινού και κριτικών και παίχτηκε για δύο χρόνια στο «Γυάλινο μουσικό θέατρο» και στο θέατρο «Badminton» στην Αθήνα, περιοδεύει σ όλη την Ελλάδα . Ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι, στις πιο νοσταλγικές μέρες του ελληνικού ραδιοφώνου θα σας κρατήσει συντροφιά τις ξάστερες νύχτες του καλοκαιριού, με αξέχαστα τραγούδια και αγαπημένες εκπομπές, που σφράγισαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ξεκινώντας από την δημιουργία της ελληνικής ραδιοφωνίας το 1938 και για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Εκπομπές που άφησαν υπέροχες αναμνήσεις, όπως «Η θεία Λένα», «Χαρούμενα ταλέντα», «Το θέατρο στο μικρόφωνο», «Καλησπέρα κύριε Έντισον», «Εδώ Λιλιπούπολη», «Μοντέρνοι ρυθμοί», «Πικρή, μικρή μου αγάπη», «Το σπίτι των ανέμων», «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» και πολλές ακόμη, θα ζωντανέψουν επί σκηνής , σε μια μοναδική ιστορική αναδρομή.

Στην παράσταση θα ακουστούν επίσης, τραγούδια όλων των μεγάλων μας δημιουργών όπως: Μουζάκη, Σουγιούλ, Πλέσσα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σπάρτακο, Σπανό, Κατσαρό, Λοΐζο, που σφράγισαν ανεξίτηλα τα ελληνικά ερτζιανά στις μέρες που πέρασαν. Τραγούδια όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Βίρα τις άγκυρες, «Πόσο λυπάμαι», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Δώσε παιδί μου δώσε», «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», «Η σκλάβα», «Ξέρω δύο μάτια γαλανά», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Τόσα καλοκαίρια», «Ο τρόπος», «Το σχολείο», «Αυτό που τώρα μου συμβαίνει», «Ο δρόμος», «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά», «Αν ήμουν πλούσιος», «Άσε με να φύγω», «Να μείνουμε πάντα παιδιά» και άλλα.

Μια υπέροχη διαδρομή ονείρων και αναμνήσεων, τότε που η μαγεία του ραδιοφώνου έφερνε σε επαφή τους απλούς ανθρώπους με τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική κι άφηνε τη φαντασία του ακροατή να ντύσει τον ήχο με τις δικές του εικόνες. Γιατί, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις: «…η τηλεόραση μας αιχμαλώτισε, ενώ το ραδιόφωνο μας μάγεψε».

Σε αυτό το μουσικό φαντασμαγορικό ταξίδι «50 χρόνια Ελλάδα» με ζωντανή ορχήστρα και τους ηθοποιούς να αλλάζουν περισσότερα από 100 κοστούμια, θα μας συντροφεύσουν οι , Αντώνης Λουδάρος, Ματθίλδη Μαγγίρα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτης Πετράκης, Μίνως Θεοχάρης, Νεφέλη Ορφανού και ο Μάκης Δελαπόρτας.

Κείμενα: Μάκης Δελαπόρτας, Στέλιος Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας

Ενορχήστρωση: Γιώργος Παγιάτης

Χορογραφίες: Κρίστης Κουπάτος

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου

Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας την πολυβραβευμένη αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια» του 1977, σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κινηματογράφο «ΚΗΠΟ» στις 30 και 31 Ιουλίου στις 20:45 και 22:45.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συντελεστές: Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο εργο του Ευριπίδη), διεύθυνση φωτογραφίας : Γιώργος Αρβανίτης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, σκηνικά - κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης.

Χρονικά, εκτυλίσσεται λίγο πριν από την αναχώρηση των ελληνικών πλοίων για την Τροία καθώς βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Αυλίδα. Η νηνεμία δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν. Ο μάντης Κάλχας προμηνύει ότι οι θεοί θα στείλουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, μόνο αν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την κόρη του από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια καταφθάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία, όταν μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.

Βραβεία - διακρίσεις

Υποψηφιότητα για Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας)

3 Βραβεία Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΤάκης Εμμανουήλ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική διήμερη εκδήλωση διοργανώνεται στα Χανιά από τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων (ΧΟΧ) «Ο Ψηλορείτης», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου ώρα έναρξης 21:00 και την Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Παλιό Λιμάνι πλατεία Γιαλί Τζαμισί ώρα έναρξης 21:00 θα πραγματοποιηθούν οι μουσικές χορευτικές εκδηλώσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κυριακή 02 Αυγούστου 2015 - Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Τα χορευτικά συγκροτήματα:

NAHUI OLLIN από το Μεξικό και οΠοντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ Χορευτικό Όμιλος Χανίων Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ με χορούς από την Κρήτη, την Μικρά Ασία και Νησιά

Μουσικά συγκροτήματα: Νίκος και Ζήνων Πετρουλάκης και Χάρης και Γιώργος Παντερμάκης

Δευτέρα 03 Αυγούστου 2015 - Παλιό λιμάνι, πλατεία Γιαλί Τζαμισί

Ηλίας Χορευτάκης, Βαγγέλης και Γιώργος Νικολουδάκης

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Στον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος», τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, στις 21:30, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της παράστασης Georges Bizet «Κάρμεν» από την Metropolitan Opera of New York, σε μαγνητοσκόπηση. Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ.

Η «συναρπαστική και λαμπρή παραγωγή» του Richard Eyre στην Κάρμεν (The New York Times) είναι η πιο δημοφιλής όπερα στην ιστορία της σειράς Live in HD.

H Anita Rachvelishvili ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της μαγευτικής τσιγγάνας, τον οποίο έχει ερμηνεύσει με τεράστια επιτυχία σε πολλές από τις κορυφαίες λυρικές σκηνές του κόσμου. Ο Aleksandrs Antonenko ερμηνεύει τον παθιασμένο Δον Χοσέ, η ανερχόμενη σοπράνο Anita Hartig τη Μικαέλα, και ο Ildar Abdrazakov είναι ο τορεαδόρ Εσκαμίγιο σ' αυτήν την παράσταση που διευθύνει ο ισπανός μαέστρος Pablo Heras-Casado (Υπότιτλοι στα ελληνικά).

Cast: Μικαέλα : Anita Hartig

Κάρμεν : Αnita Rachvelishvili

Δον Χοσέ : Aleksandrs Antonenko

Εσκαμίγιο : Ildar Abdrazakov

Συντελεστές: Διευθυντής Ορχήστρας : Pablo Heras-Casado

Σκηνοθεσία : Richard Eyre

Σκηνικά και κουστούμια : Rob Howell

Φωτισμοί : Peter Mumford

Χορογραφίες : Christopher Wheeldon

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:15 θα πραγματοποιηθεί το «Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας». Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ ενώ η προπώληση εισιτηρίων στα 8 ευρώ.

Φέτος το Καλοκαίρι το Θέατρο του Βορρά ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων παρέα με τους αγαπημένους μας παιδικούς ήρωες! Μαζί με τη μικρή Ευγενία, θα πετάξουμε στη Χώρα του Ποτέ, θα κρατήσουμε στα χέρια μας τον Ουρανό μαζί με τον Ηρακλή, θα κυνηγήσουμε ανεμόμυλους και θα παρακολουθήσουμε μια επικών διαστάσεων μάχη με ραπ ανάμεσα στον κακό λύκο, το βασιλιά των παραμυθιών και την κακιά μάγισσα!

Το Μαγικό ταξίδι της Ευγενίας παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού All4Fun Καλύτερης Παιδικής Παράστασης 2013-2014 αλλά και με την Τιμητική Διάκριση UNESCO Πειραιώς και Νήσων - μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με θέμα τη σχέση των παιδιών με τα βιβλία και τη γνώση.

Μια κωμική αναζήτηση αυτογνωσίας γεμάτη τραγούδια και ζωντανή μουσική, όπου παρελαύνουν χαρακτήρες διαχρονικοί καί μας μαθαίνουν να εκφράζουμε τη δική μας ξεχωριστή φωνή! Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους σε μια φαντασμαγορική γιορτή που γνωρίζει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της γνώσης και της περιέργειας και μας επιτρέπει να βλέπουμε όνειρα πριν κοιμηθούμε!

Στο ρόλο της μικρής Ευγενίας, η αγαπημένη μας Λάουρα Νάργες

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015 στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα Λευτέρης Παπαδάκης και ο Βασίλης Κώστας QUARTET. Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ.

Ο Λευτέρης Παπαδάκης και ο Βασίλης Κώστας συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Βοστώνη (Η.Π.Α), κατά την διάρκεια των μουσικών τους σπουδών, όπου και ξεκίνησαν την μουσική τους συνεργασία. Το Quarteto των δύο μουσικών θα παρουσιάσει προσωπικές συνθέσεις αλλά και διασκευές παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών κομματιών. Τα ηχοχρώματα που θα ακουστούν θα είναι ένα πάντρεμα της κρητικής, ηπειρώτικης και Jazz μουσικής.

Ο Λευτέρης Παπαδάκης ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο τμήμα Jazz του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, συνεχίζοντας στο Conservatoire de Lausanne HEMU (CH) και τελειώνοντας στο Berklee College of Music (US). Έχει παίξει σε πολλές διαφορετικές σκηνές και φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική και οι προσωπικές μουσικές συνθέσεις του συνδυάζουν ακούσματα της ανατολής με ρυθμούς της δυτικής μουσικής.

Ο Βασίλης Κώστας από μικρή ηλικία αφομοίωσε τα ερεθίσματα της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής όπου και ξεκίνησε να γράφει τις δικές του προσωπικές μουσικές συνθέσεις. Τελείωσε το τμήμα Jazz του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στην Θεσσαλονίκη παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Αυτή την στιγμή συνεχίζει τις σπουδές του στο Berklee College of Music (US) και συνεχίζει να συνθέτει μουσική συνδυάζοντας τα παραδοσιακά ακούσματα με την σύγχρονη Jazz.

Μαζί τους ο δεξιοτέχνης της βιολόλυρας Κωστής Κυριτσάκης και ο ταλαντούχος Ιορδάνης Λάτσκος στα κρουστά.

Παίζουν οι μουσικοί:

Λευτέρης Παπαδάκης : Ηλεκτρικό Μπάσο

Βασίλης Κώστας : Ηπειρώτικο Λαούτο, Κιθάρα

Κωστής Κυριτσάκης : Βιολόλυρα

Ιορδάνης Λάτσκος : Κρουστά

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News