default-image

"Ραύκεια 2015" στον Άγιο Μύρωνα

Πολιτισμός
"Ραύκεια 2015" στον Άγιο Μύρωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια εξαίρετη μουσικοχορευτική αλλά και γευστική βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό και το δροσερό αεράκι, με τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής αύρας του Ιουλίου, ξεκίνησαν την Κυριακή το βράδυ στον Άγιο Μύρωνα τα "Ραύκεια 2015", σηματοδοτώντας μια ακόμη χρονιά με πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της κωμόπολης, αλλά και τη διατήρηση και διάσωση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Στο μαγευτικό άλσος του Χριστού ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Μύρωνα έδωσε με ξεχωριστό τόνο το εναρκτήριο «λάκτισμα» των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Ραύκεια 2015», που αποτελούν εδώ και χρόνια ένα σημαντικό πολιτιστικοϊστορικό γίγνεσθαι της κωμόπολης, συγκεντρώνοντας πλήθος όχι μόνο Αγιομυργιανών αλλά και φίλων του Αγίου Μύρωνα, που σπεύδουν να αγκαλιάσουν και να ζήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν θεσμό πλέον για την περιοχή.

Οι εκδηλώσεις

Η έναρξη των «Ραύκειων 2015» έγινε με τον καθιερωμένο αγιασμό και τις ευχές του πρωτοπρεσβυτέρου Ν. Κριτσωτάκη, καθώς και το χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ματθαίου Μαγκουσάκη, ο οποίος τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων, έδωσε το στίγμα τους και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, καθώς επίσης εκείνους που και φέτος ήταν χορηγοί των «Ραύκειων».

Μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς, οι παρευρεθέντες - και ήταν πολλοί - είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές κρητικές γεύσεις με γευστικότατα εδέσματα που με πολύ κέφι και μεράκι είχαν φτιάξει και προσφέρει δωρεάν οι γυναίκες του Αγίου Μύρωνα.

Την ίδια ώρα, το συγκρότημα με τους Μάνο Σηφάκη, Βασίλη Κατσαμά και Γιώργο Μπικάκη άρχιζε τις πρώτες κοντιλιές, για να εξελιχθεί στη συνέχεια ένα εκπληκτικό γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες, που θα μείνει αξέχαστο. Καθοριστική ήταν και η συμμετοχή με την ασκομαντούρα του Δημήτρη Γουβιανάκη.

Ήθη και έθιμα

Οι φετινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου εντάσσονται σε μια προσπάθεια για τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου με δωρεάν είσοδο, και καλύπτουν ένα μεγάλο πολιτιστικό φάσμα που αφορά σε κρητικά γλέντια, παραστάσεις θεάτρου και κουκλοθέατρου, ποδοσφαιρικό αγώνα, το 13ο Ραύκειο δρόμο, αγώνες πρέφας και ξερής, και φυσικά το διήμερο πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα.

Οι εκδηλώσεις «Ραύκεια 2015» συνεχίστηκαν τη Δεύτερα 27 Ιουλίου στο γήπεδο της Ραύκου με αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγιομυργιανών. Χθες Τρίτη 28 Ιουλίου έγινε ο καθιερωμένος εδώ και 13 χρόνια «Ραύκειος» δρόμος. Σήμερα Τέταρτη 29 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ, στο άλσος του Χριστού θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου "Δροσουλίτες".

Αύριο Πέμπτη θα γίνουν οι προκριματικοί αγώνες πρέφας στις 7 το απόγευμα, στο καφενείο «Βυζάντιο», και την Παρασκευή στις 8 το βράδυ οι τελικοί στο καφέ-ουζερί «Samiro».

Αύγουστος

Το Σάββατο 1η Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο άλσος του Χριστού θα παρουσιαστεί το έργο-παράσταση «Τα κορίτσια με τα μαύρα» από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου, στις 20:30 το βράδυ, στην πλατεία του Δημαρχείου θα γίνει ιστορική αναδρομή - παρουσίαση - συζήτηση με θέμα «Γερμανική και ιταλική κατοχή στην Κρήτη» με τον ιστορικό-ερευνητή και επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κώστα Μαμουλάκη.

Τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Αυγούστου θα γίνει διαγωνισμός ξερής. Οι προκριματικοί αγώνες της ξερής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, στο καφέ «Veranda» και οι τελικοί την Τρίτη, στις 7:30 το βράδυ, στο καφέ-ουζερί «Samiro». Την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στις 5:30 το απόγευμα, στο γήπεδο του Αγίου Μύρωνα θα γίνουν αθλοπαιδιές.

Οι εκδηλώσεις «Ραύκεια 2015» κορυφώνονται το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της κωμόπολης. Έτσι, την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Μύρωνα θα παίξει το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη και το Σάββατο 8 Αυγούστου το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλιούδη και του Μιλτιάδη Βαρουχάκη, ενώ και τις δύο βραδιές θα μετέχει το κρητικό συγκρότημα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News