default-image

Η έκθεση "limen" ταξιδεύει από το Βερολίνο στην Κρήτη

Πολιτισμός
Η έκθεση "limen" ταξιδεύει από το Βερολίνο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση της νέας ενότητας των έργων του Ηρακλειώτη ζωγράφου Νίκου Βισκαδουράκη στο Institut Francais του Βερολίνου (19 Ιουνίου-17 Ιουλίου 2014), με επιμέλεια του δρ. Ελευθερίου Οικονόμου και στο Κέντρο Νέων Τεχνών της Γάνδης με επιμέλεια της Marianne Stevens (12 Σεπτεμβρίου-19 Οκτωβρίου 2014), η έκθεση με τίτλο "limen" παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο BELLA BEACH στον Ανισαρά Χερσονήσου. Τα εγκαίνια έγιναν χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ.

Η έκθεση

Με επίκεντρο μια πλατεία μιας πόλης σε ένα από τα σταυροδρόμια της Μεσογείου, όπου η συνεύρεση ανθρώπων και η δύναμη της επικοινωνίας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής ύπαρξης του ανθρώπου, διαβάτες παρουσιάζονται να προσπερνούν ή να στέκονται, βιαστικοί εσωστρεφείς ή σκεφτικοί, θυμωμένοι, χαρούμενοι ή κουβεντιάζοντας και χειρονομώντας.

Ιδωμένες από ψηλά, οι φιγούρες αναπαριστώνται σαν να ίπτανται, αιωρούμενες στο χώρο και στο χρόνο. Οι καταγραφές αυτές όσων συμβαίνουν στο φως, εκεί όπου δημοσιοποιείται και εκτίθεται η ανθρώπινη ύπαρξη, εκεί όπου αταξινόμητη και σε ελεύθερη επικοινωνία βρίσκεται η ζωή, εντείνονται με τη ζωγραφική χειρονομία, η οποία εκφράζει την ίδια αυτή αγωνιώδη παλλόμενη ενέργεια της επικοινωνούσας ύπαρξης.

Η έκθεση "limen" [1] λειτουργεί αφυπνιστικά: Η μακρά αλληλουχία των στιγμιότυπων της ανθρώπινης αναζήτησης επαφής και επικοινωνίας οδηγεί το θεατή σχεδόν τελετουργικά να αναγνωρίσει και να περάσει το «όριο-κατώφλι» της αμέτοχης ανένταχτης κοινωνικής ύπαρξης, προς την ενεργό συμμετοχική και ελεύθερη επικοινωνία με το συνάνθρωπο.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου-31 Αυγούστου.

Ο ζωγράφος

Ο Νίκος Βισκαδουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1956. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, στο εργαστήρι της Τέτας Μακρή. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News