Πολιτισμός

Ξεκίνησαν τα "Ραύκεια 2015"

Με μια εξαίρετη μουσικό χορευτική αλλά και γευστική βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό και το δροσερό αεράκι με τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής αύρας του Ιουλίου ξεκίνησαν την Κυριακή το βράδυ στον Άγιο Μύρωνα τα "Ραύκεια 2015" σηματοδοτώντας μια ακόμη χρονιά με πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της κωμόπολης, αλλά και τη διατήρηση και διάσωση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Στο μαγευτικό άλσος του Χριστού ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Μύρωνα έδωσε με ξεχωριστό τόνο το εναρκτήριο "λάκτισμα" των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Ραύκεια 2015" που αποτελούν εδώ και χρόνια ένα σημαντικό πολιτιστικοιστορικό γίγνεσθαι της κωμόπολης συγκεντρώνοντας πλήθος όχι μόνο των Αγιομυριανών, αλλά και των φίλων του Αγίου Μύρωνα που σπεύδουν να αγκαλιάσουν και να ζήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις οι οποίες αποτελούν θεσμό πλέον για την περιοχή.

Η έναρξη των "Ραυκείων 2015" έγινε με τον καθιερωμένο αγιασμό και τις ευχές του πρωτοπρεσβυτέρου Ν. Κριτσωτάκη καθώς και τον χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ματθαίου Μαγκουσάκη που τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων έδωσε το στίγμα τους και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους αλλά και επίσης εκείνους που και φέτος ήταν χορηγοί των Ραυκείων.

Μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς οι παραβρεθέντες - και ήταν πολλοί - είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές κρητικές γεύσεις με γευστικότατα εδέσματα που με πολύ κέφι και μεράκι και είχαν φτιάξει και προσφέρει δωρεάν οι γυναίκες του Αγίου Μύρωνα.

Την ίδια ώρα το συγκρότημα με τον Μάνο Σηφάκη, Βασίλη Κατσαμά  και Γιώργο Μπικάκη άρχιζε τις πρώτες κοντυλιές για να εξελιχθεί στη συνέχεια ένα εκπληκτικό γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες που θα μείνει αξέχαστο ενώ καθοριστική ήταν η συμμετοχή με την ασκομαντουρα του Δημήτρη Γουβιανάκη.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου εντάσσονται σε μια προσπάθεια για την διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου με δωρεάν είσοδο και καλύπτουν ένα μεγάλο πολιτιστικό φάσμα που αφορά σε Κρητικά γλέντια, παραστάσεις θεάτρου και κουκλοθέατρου, ποδοσφαιρικό αγώνα, τον 13 Ραύκειο δρόμο, αγώνες πρέφας και ξερής, και φυσικά το διήμερο πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα.

Οι εκδηλώσεις "Ραύκεια 2015" συνεχίζονται τη Δεύτερα 27 Ιουλίου στις 6:30 το απόγευμα στο γήπεδο της Ραύκου με αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγιομυριανών.


Την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο καθιερωμένος  εδώ και 13 χρόνια "Ραύκειος" δρόμος.

Την Τέταρτη 29 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ στο άλσος του Χριστού θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου "Δροσουλίτες".

Την Πέμπτη θα γίνουν οι προκριματικοί αγώνες πρέφας στις 7 το απόγευμα στο καφενείο "Βυζάντιο" και την Παρασκευή στις 8 το βράδυ οι τελικοί στο καφέ ουζερί "Samiro".

Το Σάββατο 1η Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο άλσος του Χριστού θα παρουσιασθεί το έργο παράσταση "Τα κορίτσια με τα μαύρα" από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 20:30 το βράδυ στην πλατεία του δημαρχείου θα γίνει ιστορική αναδρομή - παρουσίαση - συζήτηση με θέμα "Γερμανική και Ιταλική κατοχή στην Κρήτη" με τον ιστορικό ερευνητή και επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κώστα Μαμουλάκη.

Τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Αυγούστου θα γίνει διαγωνισμός ξερής. Οι προκριματικοί αγώνες της ξερής θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο καφέ Veranda και τελικοί την Τρίτη στις 7:30 το βράδυ στο καφέ ουζερί Samiro.

Tην Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 17:30 το απόγευμα στο γήπεδο του Αγίου Μύρωνα θα γίνουν αθλοπαιδιές.

Οι εκδηλώσεις Ραύκεια 2015 κορυφώνονται το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της κωμόπολης. Έτσι την Παρασκευή 7 Αυγούστου στο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Μύρωνα θα παίξει το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη και το Σάββατο 8 Αυγούστου το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλιιούδη και του Μιλτιάδη Βαρουχάκη, ενώ και τις δύο βραδιές θα μετέχει το κρητικό συγκρότημα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια