Πολιτισμός

Αχεντριά: Ένα χωριό σε 500 σελίδες

Όταν η αστείρευτη αγάπη και η ευγνωμοσύνη για τις ρίζες μας παίρνει μορφή, γίνεται κάτι μαγικό. Γίνεται ένα βιβλίο-ευαγγέλιο για όλους όσοι θέλουν να κρατήσουν ως παρακαταθήκη για πάντα ανθρώπους, ιστορίες, μουσικές, χρώματα και αρώματα του τόπου τους ζωντανά.

Ο Αλέξανδρος Κατσαπρακάκης κατάφερε να μεταμορφώσει με τη μαγική του πένα σε λέξεις όλα όσα έζησε και έμαθε από τη γενέτειρά του, τον ιστορικό Αχεντριά, το χωριό-κόμβο του Ηρακλείου, και να τα χωρέσει με ένα απίστευτο τρόπο σε ένα μοναδικό βιβλίο.

Για πολλούς είναι εγκυκλοπαίδεια, για άλλους είναι ένα ακόμη βιβλίο. Για το συγγραφέα, όμως, είναι όλη του η ζωή. Η αλήθεια του λόγου του, σε συνδυασμό με την πραγματική αγάπη του για εκείνο το μέρος, κάνει κάθε πρόταση βγαλμένη από την καρδιά και την ψυχή του. Εξυμνεί τη φύση, τους ανθρώπους, τη διασκέδαση μιας άλλης εποχής, που προσπαθεί να κρατηθεί στα χρόνια της αστικοποίησης.

Σε μισή χιλιάδα σελίδες παραθέτει όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του χωριού, τους ξεχωριστούς του τόπους, τις υποδομές, τις τοπικές παραδοσιακές ιστορίες, τα έθιμα, ακόμη και τις οικογένειες που κατοίκησαν και κατοικούν στο θείο, εκείνο, τόπο.

Με αυτό το βιβλίο, ο Αλέξανδρος Κατσαπρακάκης ανταποδίδει στο χωριό του την τιμή για όλα τα όμορφα που του προσέφερε από τη γέννησή του και που συνεχίζει να του προσφέρει έως και σήμερα, με κάθε λογής τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο "παράδεισος" του συγγραφέα έχει 511 τοπωνύμια!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια