Πολιτισμός

Υακίνθεια 2015: "Ο σπορέας, το στάρι, το ψωμί"

Η κοινωνία περισσότερο από ποτέ πλάθεται, ζυμώνεται… ο πολιτισμός τροφοδοτεί το πάθος της κοινωνίας για ζωή. Για πρώτη φορά φέτος, και μετά από 18 χρόνια, οι διοργανωτές αποφάσισαν να παρακάμψουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και να οργανώνουν τα Υακίνθεια στο θέατρο "Νίκος Ξυλούρης" στα Ανώγεια.

Τα Υακίνθεια είχαν προετοιμάσει για φέτος πολλές εκδηλώσεις γύρω από το θέμα του σπορέα, του σιταριού και του ψωμιού. Η πρακτικές δυσκολίες όμως συντήρησης του φυσικού χώρου και ειδικά του θεάτρου του Αγίου Υακίνθου μετακομίζουν στο θέατρο του "αρχάγγελου", "Νίκου Ξυλούρη".

«Την επόμενη χρονιά θα επανέλθουμε στο ίδιο θέμα με εκδηλώσεις, εκθέσεις και ζωντανές δράσεις που θα περιλαμβάνουν όλον τον κύκλο του σιταριού, από τον σπορέα μέχρι το ψωμί», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Θα επιμείνουν στο θέμα αυτό, όπως τονίζουν καθώς πιστεύουν πως το στάρι και το ψωμί εκτός από τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην επιβίωση της ανθρωπότητας, αιώνια θα συμβολίζουν την ανθρώπινη χαρά που προκύπτει όχι από το περιττό αλλά από το απαραίτητο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέμπτη 30 Ιουλίου ώρα 21.30, Θέατρο "Νίκος Ξυλούρης"

* "Πλάθοντας ιστορίες", από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη

* Συναυλία του Ψαραντώνη

* Παρουσίαση του δίσκου του Γιώργη Σαλούστρου (Κεχρή) "Οντάς"

Συμμετέχουν: Γιώργης Φασουλάς, Κώστας Καλλέργης

Παρασκευή 31 Ιουλίου ώρα 21.30, Θέατρο Νίκος Ξυλούρης

* "Η μητέρα γη Δήμητρα και το μονάκριβο βλαστάρι της η Περσεφόνη". Ομιλία του ιστορικού τέχνης Κώστα Καζαμιάκη

* "Τα δύο άκρα της Μεσογείου συνομιλούν"

Παράσταση μουσικής και χορού με το Κρητικό Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη και το Flamenco Aire του Χρήστου Τζιφάκι με καλεσμένους από την Σεβίλλη τους καλλιτέχνες του φλαμέγκο Adolfo Vega και Juan Murube.

Χορός: Θανάσης Μαυρόκωστας - Adolfo Vega

Τραγούδι: Juan Murube-Αντώνης Σταυρακάκης - Γιώργος Σταυρακάκης

Μπάσο: Μιχάλης Ευδαίμων  

Κρουστά: Pedro Fabian

Καλαμάκια: Βαλέριος Ιωαννίδης

Έκτακτη συμμέτοχη:

Γιάννης Ανδρόνογλου-κιθάρα, Μιχάλης Σταυρουλάκης - λαούτο

Παράλληλα και σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων διοργανώνεται το φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων κατά το διάστημα 28 έως 31 Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια