Πολιτισμός

Η "Πόλις Εάλω" στο θέατρο "Ερωφίλη" της Φορτέτσας

Η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου παρουσιάζει το έργο του Ρεθυμνιώτη συγγραφέα και διδασκάλου Ειδικής Αγωγής κ. Γεωργίου Καλογεράκι με τίτλο «Πόλις Εάλω». Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτσας το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου, από στις 9:30 το βράδυ. Και όπως αναφέρεται, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το θεατρικό έργο «Πόλις Εάλω», βασισμένο στην ιστορία και τη δημοτική μας παράδοση, πραγματεύεται την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους το έτος 1453. Αν και από το γεγονός αυτό έχουν περάσει 562 έτη, οι καταστάσεις που περιγράφονται φαντάζουν τραγικά επίκαιρες και μας κρούουν ένα δυνατό κώδωνα κινδύνου για τις παρούσες συνθήκες. Η ίδια η παράσταση φιλοδοξεί να θέσει βασικούς προβληματισμούς στους θεατές.

Μέσα στο έργο προβάλλει ανάγλυφα ο εθνικός διχασμός της εποχής εκείνης, η επαμφοτερίζουσα στάση των ξένων και τα τραγικά εθνικά μας λάθη, τα οποία είχαν ως συνέπεια το εξίσου τραγικό γεγονός της Αλώσεως.

Προβάλλει όμως και η ελπίδα. Ο Ελληνισμός βγήκε ενισχυμένος από την Άλωση και ο Βυζαντινός Πολιτισμός όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά και έγινε, μέσα από την Αναγέννηση, κοινό κτήμα της Οικουμένης.

Η ιστορία της Θεατρικής Ομάδας

Η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχει μια παρουσία 15 ετών. Στις μέχρι σήμερα παραγωγές της έχει θέσει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και της γλώσσας μας. Η ανάδειξη μάλιστα της κρητικής ντοπιολαλιάς είναι ένας από τους κύριους στόχους του σχήματος, μια και η γλώσσα ήταν πάντοτε και παραμένει η Κιβωτός του Έθνους μας.

Το θεατρικό έργο «Πόλις Εάλω» είναι έμμετρο, δομημένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, και προσομοιάζει στα αριστουργήματα της Κρητικής Αναγέννησης.

Σημειώνεται πως την παράσταση συνοδεύει η έκδοση ενός ακόμη μεστού βιβλίου, που, εκτός από το κείμενο του θεατρικού έργου, υπάρχει πλήθος ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων σχετικών με την Άλωση. Το βιβλίο αυτό έρχεται ως συνέχεια πέντε προηγουμένων που έχουν εκδοθεί από τη Θεατρική Ομάδα με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως. Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.

Σχόλια