Πολιτισμός

Το νέο βιβλίο "Έρως ανίκατε μάσαν" του Κοκτώ στα Χανιά

Το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο "Ερως ανίκατε μάσαν" θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο Ιστορικό Καφέ "Κήπος".

Το τελευταίο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα αναδεικνύει την πιο φωτεινή πλευρά του ταλέντου του.

«Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ' ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου;

Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου;

Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων;».

Ο Αύγουστος Κορτώ απαντάει σε καθένα από τα παραπάνω φλέγοντα ερωτήματα ανατρέχοντας στο χιούμορ του, το μοναδικό σωσίβιο στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε. Απαντάει με έναν λόγο παραληρηματικό και παιγνιώδη, με βίαια πετάγματα της φαντασίας και ωμό ρεαλισμό, όπως μόνο τα παιδιά μπορούνε.

Όσο για τα ερωτήματα που θέτει; Μας έχουν απασχολήσει όλους κατά καιρούς -τα περισσότερα τουλάχιστον- οπότε, με λίγη καλή θέληση, το βιβλίο μπορεί να αποκτήσει και πρακτική χρησιμότητα.

Για το τέλος. Το εξώφυλλο του βιβλίου, όπως ορθώς υποψιάζεστε, είναι έργο του Αρκά. Αυτό λέει πολλά για το ύφος και το ήθος του πράγματος, και θα καθησυχάσει εκείνους που ασπάζονται το δόγμα πως, όταν μπαίνει καλοκαίρι, η ενδοσκόπηση πρέπει να συνοδεύεται από μια δόση ελαφρότητας για να ταιριάζει με τους ανέφελους ουρανούς.

Την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αύγουστου Κοκτώ στον ιστορικό "Κήπο" των Χανίων έχουν συνδιοργανώσει το βιβλιοπωλείο Librairie και οι Εκδόσεις Πατάκη.

Σχόλια