Πολιτισμός

3-7 Ιουλίου, κόντρα στο κλίμα, οι εκδηλώσεις στο Χώνο Μυλοποτάμου

Σε πείσμα των καιρών ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου "Το Χώνος" επιμένει πολιτιστικά και διοργανώνει από την Παρασκευή 3 μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Πέντε μέρες γεμάτες μουσική, χορό, αθλητικές δραστηριότητες, παζάρι κρητικών προϊόντων και εικαστικές εκθέσεις σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά και φιλόξενα χωριά του Μυλοποτάμου.

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος έδωσε στις εκδηλώσεις τον τίτλο "Ένας κύκλος μια παρέα". Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «από τη μια στις φετινές εκδηλώσεις μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο χορό και από την άλλη επειδή όλοι εμείς στο Χώνος αισθανόμαστε τους επισκέπτες μας ως μια μεγάλη παρέα.

Εξάλλου για εμάς στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου "Το Χώνος", ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, είναι καλλιέργεια της σκέψης, είναι ευαισθησία. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Μα πάνω απ όλα είναι φιλοξενία και παρέα».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου, το βράδυ, με τον Κωστή Σαριδάκη, ενώ θα χορέψει ο κρητικός χορευτικός Σύλλογος "ΤαΌρι".

Το Σάββατο 4 Ιουλίου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με μια μουσικοχορευτική βραδιά με τον Γιάννη Παξιμαδάκη και τη Μαρία Φασουλάκη ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα ταξιδέψει χορευτικά τους παρευρισκόμενους στη Μικρά Ασία.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου το βράδυ όλα τα Λύκεια Ελληνίδων της Κρήτης δίνουν το ραντεβού τους στο Χώνος σε μια πανδαισία χορού και παράδοσης. Το ρυθμό στους χορούς των Λυκείων  Ελληνίδων από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία θα κρατήσει το μουσικό συγκρότημα του Μάνου Λυρώνη και του Γιώργου Κατσουλιέρη.

Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 19:00, θα τελεστεί στην Αγία Κυριακή ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου θα λειτουργήσει έκθεση φυσικής γλυπτικής και ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτών ντόπιων δημιουργών, αλλά και παζάρι προκειμένου να αναδείξουμε τα κρητικά προϊόντα μας.

Οι εκδηλώσεις στην όμορφη γωνιά του Μυλοποτάμου περιλαμβάνουν και αθλητικά δρώμενα.

Οι κάτοικοι του Χώνου Μυλοποτάμου και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Χωνιανών σας περιμένουν στις εκδηλώσεις τους για ένα πενταήμερο γνήσιας και αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην πρόσκλησή τους.

Σχόλια