default-image

Χανιά: Rre-use art ή (Δεν) πετάμε για την τέχνη

Κρήτη
Χανιά: Rre-use art ή (Δεν) πετάμε για την τέχνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τέχνης και αναδεικνύοντας την αξία της επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης, οργανώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων Rre-use art ή "(Δεν) πετάμε για την τέχνη", που συνδυάζεται με τη συνεδρίαση στα Χανιά του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης (Rre-use).

Ο κύκλος εκδηλώσεων Rre-use art ή "(Δεν) πετάμε για την τέχνη" ξεκινά την Κυριακή 28 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως Τρίτη 14 Ιουλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Έκθεση γλυπτικής - κοσμήματος της Ρένας Αθανασιάδου "Μεταμορφώσεις 1 & 2"

* Έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο "Αόρατα νησιά", Στο δρόμο του νερού, Πύλη Sabbionara 28/6 - 6/7

* Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολή της ταινίας "Κοινωνική Οικονομία, μια εναλλακτική λύση" (30/6), συζήτηση με θέμα "Ο ρόλος, οι δυνατότητες και η σημασία της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας", διαλέξεις και εργαστήρια performance κατά τη διάρκεια της έκθεσης "Αόρατα νησιά" στην πύλη Sabbionara.

Έκθεση γλυπτικής-κοσμήματος

Η έκθεση της Ρένας Σπεραλάκη - Αθανασιάδου, υπό τον τίτλο "Μεταμορφώσεις 1 & 2" θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 14 Ιουλίου (εγκαίνια 1/7, 20:30)

"Μεταμορφώσεις 1": Το 2010, η Ρένα Σπερελάκη - Αθανασιάδου ξεκινά να επεξεργάζεται το υλικό της πλαστικής σακούλας-συσκευασίας, εξερευνώντας τα όρια μετασχηματισμού του υλικού μέσω πτυχώσεων και αναδιπλώσεων, και δημιουργεί την συλλογή από γλυπτά-κοσμήματα που ονομάζει "Μεταμορφώσεις".

"Μεταμορφώσεις 2": Το 2014, «η μορφή του αντικειμένου εξελίσσεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δράκοι και τέρατα. Εικόνες και φαντασίες, τυπωμένες στη μνήμη, εμφανίζονται. Παραμυθένια όντα, αέρινα της θάλασσας, αναδύονται. Να τα! Θα αναμετρηθούν με την εικόνα τους μέσα μας ή με τα άλλα που υπάρχουν στο φως».

Η Ρένα Σπερελάκη-Αθανασιάδου γεννιέται στα Χανιά της Κρήτης. Σπουδάζει αρχιτέκτων μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασκεί την Αρχιτεκτονική μέχρι το 2004, ενώ με την κατασκευή γλυπτών αντικειμένων και κοσμημάτων ασχολείται από το 1996.

Στη δουλειά της επαναχρησιμοποιεί υλικά που προκύπτουν ως "υπολείμματα" από την καθημερινή χρήση, τα οποία μεταποιεί σε αντικείμενα-εικαστικά γεγονότα με ισχυρή πλαστική έκφραση.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην Art Athina 2011 και σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης. Στις συνεργασίες της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η επιφανής Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας και θεατρικών κοστουμιών Λουκία, στo πλαίσιo του δρώμενου μουσικής και μόδας "MAD WALK 2011".

Rre-use art ή "(Δεν) πετάμε για την τέχνη" - Δημόσια συζήτηση

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου από τις 18:00 έως τις 20:00 θα γίνει δημόσια συζήτηση στα πλαίσια των εκδηλώσεων με θέμα "Ο ρόλος, οι δυνατότητες και η σημασία της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας"

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

- Lilian Ojeda, υπεύθυνη πολιτικής του Rre-use - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης

- Όλγα Θεοδωρικάκου, υπεύθυνη Έργων και Στρατηγικής της οργάνωσης "ΚΛΙΜΑΚΑ"

- Lauria Rubio, Ισπανία, διευθύντρια της Ισπανικού δικτύου AERESS επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών

- Joanne Rourke, CRNI, συντονίστρια του Ιρλανδικού Δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων Ιρλανδίας,

- Christian Wolf, πρόεδρος του REPANET - Αυστριακό Δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για τα απόβλητα και πρόεδρος της ΒΑΝ, Κοινωνική Επιχείρηση Επιδιόρθωσης και Επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών

- Φιλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Συντονισμός: Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ "ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ", πρ. ευρωβουλευτής Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Διαδρομές στη Μεσόγειο - Eγκατάσταση και performance

Από την Παρασκευή 10 έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν:

Εικαστική εγκατάσταση- Λαβύρινθος: Σοφία-Μαρία Ξενάκη, Μουσική: Γιάννης Αναστασάκης, Χορός: Jose Joya, Ζαχαρένια Σταυρουλάκη, Σοφία-Μαρία Ξενάκη

Performance: Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουλίου, 21:30 Έκθεση: 11 - 15/7, 10 π.μ. -2:30 μ.μ. και 6 μ.μ. -11 μ.μ., Συνδιοργάνωση: ΚΑΜ - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - ORFEUS Κέντρο Πολιτισμού και πράσινου τουρισμού

Διάλεξη και προβολή ντοκιμαντέρ

Δευτέρα 13 Ιουλίου, 18:00 - 20:30

Ψηφιακός Δοξιάδης

Στο πλαίσιο του Digital Doxiadis Architecture Workshop που συνδιοργανώνει το ΚΑΜ, το CTRL SPACE LAB και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο φιλοξενείται στη Βίλα Κούνδουρου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ) οργανώνεται ανοιχτή εναρκτήρια εκδήλωση στο ΚΑΜ με τίτλο "Ψηφιακός Δοξιάδης - Παραμετρική σκέψη για τους ανθρώπινους οικισμούς", με τους Σ. Γιαννούδn, Ν. Πατσαβό, Αλ. Πετειναρέλn και Β. Τσεσμετζή καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ "Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ένας ρομαντικός του πραγματισμού" σε σκηνοθεσία Μ. Φάρου και επιμ. Γ. Τζιρτζιλάκη.

Διαδρομές στη Μεσόγειο - Έκθεση

Παρασκευή 10 έως Τετάρτη 15 Ιουλίου

"Μεσόγειος: Έρωτας Γυμνός", επιμ. Εύη Φωτοπούλου

-Εγκαίνια 10/7, 20:30 με παρουσίαση βιβλίου "Έρωτας Γυμνός" με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κακαβά (πρόεδρος Ε.Σ.Ε. )

-Προβολή art νideo "Μαύρο Κρασί του Έρωτα" και ομιλία του Θοδωρή Παπαδουλάκη (σκηνοθέτη)

-Σονάτα για πιάνο: 'Έρωτας Θεός" με σολίστ τον Γιάννη Χριστοδουλόποuλο (συνθέτη)

-Έκθεση λιθογραφίας: 'Έρωτας κομμάτια" και ομιλία από τον Gioναnni Gαspαrini

Συνδιοργάνωση: ΚΑΜ - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - Δήμος Χανίων

-Κύκλος εκδηλώσεων "90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης"

Διοργάνωση: Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Xανίων - Δήμος Χανίων - ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ - Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Κυριακή 26 Ιουλίου, 21:00

Ρεσιτάλ πιάνου του Gerhard Folkerts με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, από το διεθνούς φήμης Γερμανό πιανίστα Gerhard Folkerts.

Με την υποστήριξη του Κέντρου Goethe Χανίων.

29 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου, έκθεση με τίτλο "Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του 50 χρόνια μετά" (εγκαίνια 29/7, 20:30)

Έκθεση αρχειακού υλικού από το γύρισμα της ταινίας "Ζορμπάς ο Έλληνας" και αφίσας από τις προβολές της ανά τον κόσμο.

Επιμέλεια έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News