Πολιτισμός

Οι Γωνιές γνωρίζουν τις Μινωικές τέχνες

Οι Γωνιές Μαλεβιζίου διοργανώνουν εκδηλώσεις εμπνευσμένες από αρχαίες μινωικές τεχνικές, όπως η κατασκευή πήλινων αντικειμένων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι των εκδηλώσεων «το θερινό σχολείο αρχαιολογικής εθνογραφίας που θα γίνει στις Γωνιές τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015 διοργανώνει με τους τοπικούς φορείς ένα εργαστήριο κατασκευής πήλινων αντικειμένων με βάση αρχαίες μινωικές τεχνικές.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να απευθυνθεί στους κατοίκους του χωριού, μόνιμους ή εποχιακούς, και να τους ενεργοποιήσει να συμμετάσχουν στα εργαστήρια αυτά, για να γνωρίσουν τη διαδικασία με την οποία οι Μινωίτες κάτοικοι της περιοχής κατασκεύαζαν ειδώλια και άλλα αντικείμενα.

Μέσα από τη διεργασία αυτή, θέλουμε επίσης να φέρουμε στην επιφάνεια γνώσεις και μνήμες από τη χειροτεχνική κατασκευή πήλινων, αλλά και άλλων αντικειμένων (καλάθια, ξύλινα, εργόχειρα) στην περιοχή. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την αρχαιολόγο Celine Murphy (βοηθό επιμελητή του Στρατιγραφικού Μουσείου της Κνωσσού) και τον αγγειοπλάστη και ερευνητή Βασίλη Πολιτάκη.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει ως εξής:

Το Σάββατο 4 Ιουλίου, στις 17:00 θα συναντηθούμε στον ανεμόμυλο. Από εκεί θα ξεκινήσουμε για να εξερευνήσουμε εντοπισμένες θέσεις αργίλου στην ευρύτερη περιοχή των Γωνιών. Θα εξηγήσουμε την διαδικασία εντοπισμού τους και τον τρόπο με τον οποίο, η μινωική αρχαιολογία ταυτοποιεί την πηγή του αργίλου από τον οποίο κατασκευάστηκαν αρχαία ευρήματα. Θα δείξουμε τέλος τη διαδικασία προετοιμασίας του πηλού (καθάρισμα, πλάσιμο, αποθήκευση κλπ).

Το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 10:00 θα συναντηθούμε στο γραφείο της κοινότητας όπου θα πλάσουμε, με την καθοδήγηση του Βασίλη Πολιτάκη, μια σειρά από αντικείμενα. Θα συζητήσουμε την κατασκευή πήλινων ειδωλίων από τους Μινωίτες κατοίκους της περιοχής και θα δούμε στην πράξη κάποια ζητήματα της κατασκευής τους. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν τα δικά τους αντικείμενα.

Τo Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 17:00 θα συγκεντρωθούμε στο ανεμόμυλο. Θα παρακολουθήσουμε το στήσιμο ενός μινωικού καμινιού, όπου θα ψήσουμε τα δημιουργήματα της περασμένης εβδομάδας. Θα δείξουμε τις διάφορες τεχνικές κατασκευής καμινιών και θα συζητήσουμε για το ψήσιμο και τη σημασία που έχει για τους αρχαιολόγους.

Οι θέσεις για το εργαστήριο είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλίσετε θέση πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο e-mail: gonies.info@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 6945 450418».

Σχόλια